Braco: žao mi je što nikad neću zaigrati na Mundijalu

Radiosarajevo.ba
Braco: žao mi je što nikad neću zaigrati na Mundijalu

Hasan Salihamidžić, bivši reprezetativac BiH, je dao zanimljiv intervju za San.

Hasan Salihamidžić je svoju prvu utakmicu za A-reprezentaciju obilježio golom. Bilo je to protiv Hrvatske u Bolonji. Poraženi smo sa 4:1, a izjednačujući gol za ljiljane postigao je Salihamidžić, tadašnji devetnaestogodišnjak iz Hamburga. I onda su zaredali trofeji, titule u Bundesligi, nastupi i golovi u Ligi prvaka, kanta i oproštaj od reprezentacije.

Neočekivan, nagli, tihi oproštaj... Protiv Francuske na Koševu, Braco je odigrao posljednji meč za BiH.

"Nije vrijeme da govorim zašto sam otišao iz reprezentacije. Osjetio sam umor, nije bilo više onog zadovoljstva kao ranije. Nisam želio da se švercam. U svaku utakmicu sam ulazio maksimalno motivisan. Imao sam u karijeri dosta povreda, operacija i trebalo mi je odmora. U desetak godina koliko sam bio u reprezentaciji, bilo je svega, dobrih i loših trenutaka, ali o tome ne želim pričati. To je iza mene. Pamtiću samo dobre strane," izjavio je Salihamidžić.

Asim Ferhatović, Muhamed Mujić, Vahidin Musemić, Safet Sušić, Ivica Osim... bili su svjetske klase u svoje vrijeme, ali niko nije imao karijeru kao Salihamidžić. Osvojio je sve što se moglo osvojiti, ali je tužan.

"Kada osvojiš prvenstvo Njemačke, kada igraš u Bayernu, kada imaš pedesetak utakmica u Ligi prvaka i kada postigneš gol na Nou Campu, pomisliš da si sve ostvario. Međutim, žao mi je što sa bh. reprezentacijom nikad nisam igrao na evropskom i svjetskom prvenstvu. Pitali su me zašto se sada ne vratim. Nema smisla, ja sam od riječi, jednom sam odlučio i nema povratka. Uostalom, reprezentaciji super ide i bez mene. I, biću jako sretan ako Ćiro Blažević odvede reprezentaciju u Južnu Afriku. Ponosan sam što Džeko, Misimović, Ibišević, Salihović briljiraju u Bundesligi. Godinama će vrata Bundeslige biti otvorena za Bosance i Hercegovce," izjavio je Salihamidžić za specijalno izdanje lista San.

Upravo je on zaslužan što su Bosanci na cijeni u jednoj od najjačih liga na svijetu. Braco je zaslužan i što reprezentacija ima sjajnog plejmejkera Zvjezdana Misimovića. Hasan ga je nagovorio da obuče dres bh. reprezentacije. As je pogodio i ostavio reprezentaciji kolosalnog igrača, svog nasljednika.

Hasan je prve korake napravio u Turbini iz Jablanice. Učio je od svojih trenera, oca Ahmeda, Adila Klepe, zatim od Rade Matića, Seje Begičevića, Ibre Biogradlića, Zeke Selimotića, Slobodana Santrača, Stevana Vilotića... Igrao je u Veležu, zatim u Hamburgu, Bayernu... Danas je prvotimac Juventusa. Oženjen je Španjolkom Ester, sa kojom ima troje djece. Sin Nik ide njegovim stopama. Možda jednog dana Salihamidžić ponovo obuče dres bh. reprezentacije

san.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak