Bosanski 'duo' u lovu na Ligu Evrope

Radiosarajevo.ba
Bosanski 'duo' u lovu na Ligu Evrope

U četvrtak se igraju prve utakmice trećeg pretkola Lige Evrope, a Bosna i Hercegovina još uvijek ima dva predstavnika. Sarajevo će snage odmjeriti sa švedskim Helsingborgsom, a Slavija protiv slovačkih Košica.

Vezano: Trijumf bh. nogometnih klubova u Evropi

Helsingborgs - Sarajevo 20.45 sati

Sarajevo ide u goste švedskoj ekipi Helsingborgs, koja je se u drugom pretkolu najmasovnijeg evropskog nogometnog takmičenja namučila protiv gruzijskog Zestafonija.

Trener Sarajeva Mehmed Janjoš u Švedsku će povesti iste igrače koji su nastupili u revanš meču drugog pretkola u Trnavi, a Bordo tim će biti jači za Milana Muminovića koji je zbog problema sa pasošem propustio uzvratni susret drugog kola kvalifikacija protiv Spartaka.

"Bilo je veoma teško sjediti kod kuće dok su se moje kolege borile u Slovačkoj, ali je najvažnije da smo prošli dalje i da sam tu da pomognem ekipi da prođe još jednu prepreku. Ako odigramo kako znamo, mislim da možemo očekivati dobar rezultat", rekao je Muminović za Dnevni Avaz.

Trener tima sa Koševa Mehmed Janjoš i njegov pomoćnik Al­mir Tur­ko­vić pregledali su meč izme­đu Hel­sin­gbor­gsa i gru­zij­skog Zes­ta­fo­na u okvi­ru dru­gog pret­ko­la Euro­li­ge, te meč šved­skog prven­stva, gdje je Hel­sin­gborgs ugos­tio Ge­tle po­bje­div­ši sa 2:0.

"Šve­đa­ni su opa­sni, ali se na­ša eki­pa s nji­ma mo­že na­di­gra­va­ti", rekao je Tur­ko­vić za San i dodao: "Ima­ju svoj stil igre, de­fi­ni­ti­vno, a to su du­ge lop­te. Kla­si­čno skan­di­nav­ski. Ko­li­ko nam to le­ži to­li­ko mo­že bi­ti i opa­sno, jer oni to ra­de s pu­no trke. Igra­ju oš­tro i na mo­men­te prlja­vo. Ono što mi ne smi­je­mo do­zvo­li­ti u Šved­skoj je da nam na­me­tnu svoj ri­tam igre jer su ta­da vrlo opa­sni. Tre­ba spus­ti­ti lop­tu na ze­mlju i odi­gra­ti kao pro­tiv Spar­ta­ka. Oni o na­ma ne­ma­ju poj­ma i to je do­bro za nas. "

"Želim da zabijemo gol. Nadam se da ćemo prvo poluvrijeme ovog duela riješiti na zadovoljavajući način i da ćemo potom, uz svoje vjerne navijače u revanšu, napraviti novi iskorak", dodao je Janjoš.

Najveća prijetnja za Bordo tim jeste Hen­rik Lar­son, jedan od najboljih švedskih igrača svih vremena. Lar­son je u svojoj karijeri nosio dresove Feyenoorda, Glasgow Celtica i Barcelone, a karijeru namjerava završiti u klubu u kojem je i počeo Helsingborgsu.

Susret će biti odigran na stadionu Olympia u Helsingborgsu u 20.45 sati.

Slavija - Košice 20.15 sati

Nakon senzacionalne pobjede nad favoriziranim Aalbogom u drugom pretkolu, bh. predstavnik vjeruje da protiv slovačke ekipe može doći do novog trijumfa.

Tre­ner Sla­vi­je, Zo­ran Er­bez, u je­dno­dne­vnoj posjeti slo­va­čkim Ko­ši­ca­ma po­sma­trao je meč MFK Ko­ši­ce i FC Ni­tra, u okvi­ru 3. ko­la slo­va­čkog prven­stva.

"Ako bih po­re­dio Ko­ši­ce i Al­borg, dao bih pre­dnost Dan­ci­ma, ko­ji su po me­ni kva­li­te­tni­ji. Ko­ši­ce igra­ju ja­ko ofan­zi­vno i brzo, ali u svoj toj brzo­ple­tos­ti čes­to iz­gu­be lop­tu, i tu vi­dim na­šu šan­su u kon­tra­na­pa­di­ma, ma­da će­mo u Sa­ra­je­vu mi na­pas­ti prvi. Ne smi­je­mo do­zvo­li­ti da se ra­zma­šu jer ima­ju ne­ko­li­ko sjaj­nih po­je­di­na­ca, po­put na­pa­da­ča, Šut­ke, No­va­ka... a po­se­bno je opa­san iz dru­gog pla­na nji­hov po­lu­špic, srpski in­ter­na­ci­ona­lac, Mar­ko Mi­lin­ko­vić", rekao je Erbez za San.

"Radi se o dobroj ekipi, koja igra atraktivno i moderno. Uostalom, nisu bez razloga završili sezonu na visokom, četvrtom mjestu i osvojili Kup Slovačke. Sigurno je da imaju slabe tačke, to je potvrđeno i u njihovoj uvertiri uoči susreta sa nama, kada su sa 0:1 izgubili u derbiju protiv Nitre. Nadam se da ćemo njihove slabosti znalački iskoristiti u predstojećim okršajima", rekao je za Avaz golman Slavije Mladen Lučić.

Tre­ner Sla­vi­je ne­ma pro­ble­ma sa sas­ta­vom, po­vri­je­đe­nih igra­ča ne­ma, a žu­te kar­to­ne vu­ku gol­man Lu­čić, te Be­no­vić, Re­go­je i Si­mić.

Susret Slavija - Košice igraće se na Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović Hase u Sarajevu sa početkom u 20.15 sati.

Pored ova dva meča na rasporedu su još 32 utakmice trećeg pretkola Evropske lige.

Splitski Hajduk u kojem nastupa naš reprezentativac Senajid Ibričić ide u goste slovačkoj Žilini, dok Rijeka dočekuje ukrajinski Metalist. Beogradska Crvena zvezda gostuje Dinamu iz Tbilisija, a novosadska Vojvodina dočekuje bečku Austriju. Veliko ovogodišnje iznenađenje crnogorski Petrovac igra protiv Sturma koji je u drugom pretkolu Lige Evrope izbacio ekipu Širokog brijega.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak