Bh. timovi na evropskom putu

Radiosarajevo.ba
Bh. timovi na evropskom putu

Bosna i Hercegovina u drugom pretkolu Lige Evrope ima tri predstavnika koji imaju dosta dobre šanse za prolazak u drugi krug.

Spartak - Sarajevo (0-1)

Nogometaši Sarajeva će prvi izači na teren u Slovačkoj gdje će braniti prednost od 1:0 iz prvog susreta protiv Spartaka iz Trnave.Strijelac jedinog pogotka na toj utakmici bio je Muminović, koji na žalost nije mogao dobiti vizu za odlazak u Slovačku.

"Želimo da na pravimo dobar rezultat. Ipak, uz sve naše lijepe želje da ostvari mo prolaz u dalje takmičenje, moramo sve vrijeme da ostanemo veoma obazrivi. Žalim što se Muminoviću dogodio taj problem i da zbog tehničkih problema, a ne zbog, recimo, povrede ili kartona ne može igrati. On je jedan od
igrača kod kojeg je vidljiv uspon forme. Kako god, nijednog trenutka ne treba tražiti bilo kakav alibi u njegovom neigranju“, kazao je Janjoš za Oslobođenje.

Spartak će od početka zaigrati veoma ofanzivno kako bi što prije anulirao našu prednost. Bitno je da igrači hrabro i požrtvovano uđu u meč i ne dozvole da nas na početku sabiju u naš šesnaesterac", rekao je strateg tima sa Koševa i dodao: "Uvjeren sam da će svi igrači ostaviti srce na terenu i na najbolji način braniti boje kluba, grada i države. Ukoliko zabijemo pogodak, vjerujem da ćemo ići u 3. pret kolo."

Ako Bordo tim uspije ostvariti povoljan rezultat u Trnavi igraće protiv boljeg iz dvoboja Zestafoni - Helsingborg. Šveđani su u prednosti jer su na gostujućem terenu u gruziji slavili sa 2:1.

Utakmica u Trnavi igra se u 19,30 sati.

Slavija - AaB Alborg (0:0)

Osvajač Kupa Bosne i Hercegovine ekipa Slavije ostvarila je, pomalo iznenađujući rezultat u Danskoj protiv AaB Alborga odigravši bez pogodaka 0:0. Podsjetimo upravo ovi danci su prošle sezone ponizili bh. prvaka ekipu Modriča Maksime.

Iako su odnijeli povoljan rezultat iz Alborga, izabranici Zorana Erbeza, ipak, moraju slaviti u ovom susretu, ako žele igrati protiv slovačke Košice u trećem pretkolu Lige Evrope.

"Pripremali smo se u miru, svjesni da je rano za bilo kakve kalkulacije vezane uz treće kolo i Košice. Rezultat prvog meča je dobar, ali nam je svima jasno da ništa ne garantira. Napravili smo značajan korak, međutim, moramo još jedan. Odigrat ćemo maksimalno motivirano i angažirano, rekao bih da moramo biti još bolji nego u prvom susretu", rekao je kapiten Slavije Bojan Regoje.

"Pripremali smo se u miru, svjesni da je rano za bilo kakve kalkulacije vezane uz treće kolo i Košice. Rezultat prvog meča je dobar, ali nam je svima jasno da ništa ne garantira. Napravili smo značajan korak, međutim, moramo još jedan. Odigrat ćemo maksimalno motivirano i angažirano, rekao bih da moramo biti još bolji nego u prvom susretu", rekao Regoje. i dodao da bi više volio da njegova ekipa igra na svom stadionu.

Slavijin stadion, naime, ne ispunjava evropske uslove, tako da će osvajač Kupa BiH svoje evropske susrete igrati na stadionu Asim Ferhatović Hase.

Utakmica počinje u 20,15 sati.

Široki Brijeg - Sturm Graz

Nogometaši Širokog brijega imaju možda i najteži zadatak - savladati Sturm našeg Samira Muratovića. Podsjetimo Austrijanci su u prvom meču slavili sa 2:1 što ostavlja prostora za obje ekipe.

"Nakon prve utakmice Sturm i dalje važi za favorita, ali mi ćemo dati sve do sebe da u revanšu pobijedimo i prođemo dalje. Bit će to teška utakmica, ali sve je moguće", rekao je za šef stručnog štaba Ivica Barbarić i dodao: "Igrači su maksimalno spremni, zdravi, motiva nam ne nedostaje, a sigurno neće ni podrška sa tribina, što znači da postoje preduvjeti da ostvarimo cilj."

Najveću opasnost po gol Širokobriježana, prema njihovom mišljenju, i dalje predstavlja naš reprezentativac Samir Muratović.

Na Pecari očekuju dolazak i oko 500 navijača Sturma. Ulaznice za domaće navijače za sjevernu i južnu tribinu koštaju 10 KM, dok će djeca moći biti na istočnoj tribini uz ulaznicu od 1KM.

Utakmica na Pecari počinje u 20, 15 sati.

Rezultati prvih utakmica drugog pretkola Lige Evrope:
Sarajevo - Spartak 1:0
Aalborg - Slavija 0:0
Sturm - Široki Brijeg 2:1
Hit Gorica - Lahti 1:0
Rudar Velenje - Crvena zvezda 0:1
Sestaponi - Helsingborgs 1:2
Naftan Navapolak - KAA Gent 2:1
Milano Kumanovo - Slaven Belupo 0:4
Žilina - Dacia Kišinjov 2:0
Flamurtari Vlore - Motherwell 1:0
Zimbru Kišinjov - Pacos Ferreira 0:0
Honka Espoo - Bangor City 2:0
Liepajas Metalurgs - Dinamo Tbilisi 2:1
Dinamo Minsk - Tromso 0:0
Sevojno - Kaunas 0:0
Metalurg Doneck - RIPA Minsk 3:0
Rosenborg Trondheim - Qarabag Agdam Baku 0:0
Anorthosis Famagusta - OFK Petrovac 2:1
Suduva Marijampole - Randers 0:1
Skonto Riga - Derry City 1:1
Sigma Olomouc - Fram Reykjavik 1:1
IF Elfsborg - Haladas Szombathely 3:0
Vetra Vilnius - HJK Helsinki 0:1
Černo More Warna - Iskra-Stali Ribnita 1:0
Rapid Beč - Vllaznia Shkoder 5:0
Bnei Yehuda Tel Aviv - Dinaburg 4:0
Basel - Santa Coloma 3:0
Omonia Nikozija - Torshavn 4:0
Steaua Bukurfešt - Ujpest Budimpešta 2:0
Tobil Kastanaj - Galatasaray Istanbul 1:1
Legia Varšava - Olimpi Rustavi 3:0
Differdingen - Rijeka 1:0
Broendby Koebenhaven - Flora Tallinn 0:1
Juvenes Dogana - Polonia Varšava 0:1
Falkirk - Vaduz 1:0
St Patrick's Athletic - Valletta 1:1
NAC Breda - Gandsassar Kapan 6:0
Reykjavik - Larisa 2:0

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak