Advocaat od oktobra selektor Belgije

Radiosarajevo.ba
Advocaat od oktobra selektor Belgije

FOTO: dag.nl

Holandski stručnjak Dick Advocaat 1. oktobra će preuzeti dužnost selektora reprezentacije Belgije. Holanđanin je tu funkciju trebao preuzeti tek za tri mjeseca, ali je ovakvom raspletu događaja pogodovala ostavka dosadašnjeg belgijskog selektora Franky Vercauterena i otkaz Advocaatu u ruskom Zenitu.

Vezano: Belgija ostala bez selektora

Dosadašnji, privremeni, selektor Belgije Franky Vercauteren podnio je ostavku nakon poraza svoje reprezentacije u Armeniji (2-1) u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici. Tim je porazom Belgija izgubila i teoretkse šanse za plasman na Svjetsko prvenstvo 2010. godine.

Holandski strateg će debi na klupi Belgije imat u kvalifikacionoj utakmici za SP 10. oktobra protiv Turske.

Ovo će Advocaatu biti četvrta reprezentacija koju će voditi. U tri navrata je bio u stručnom štabu Holandije što kao pomočnik, što kao selektor. Od reprezentacija je vodio i tri mjeseca Ujedinjene Arapske Emirate, nakon čega je u septembru 2005. preuzeo reprezentaciju Južne Koreje.

Od klubova vodio je SVV koji je uveo u Prvu ligu Holandije. Sa PSV-om je osvojio holandsko prvenstvo, KNVB Cup i Johan Cruijff Shield. Sa Glasgow Rangersima je u dvije godine osvojio dva škotska prvenstva, dva Kupa Škotske, i jedan škotski Liga kup. Zenit St. Petesburg preuzeo je 2006. godine, 2007- godine osvojio je Premier ligu Rusije, a 2008. i ruski Kup. Iste godine odoveo je Zenit do naslova pobjednika Kupa UEFA i evropskog Superkupa. Zbog loših rezultata u aktualnom prvenstvu, ali i objavljivanja informacije da će preuzeti belgijsku reprezentaciju, Advocaat je u Zenitu dobio otkaz.

totalsport/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak