Plava lokomotiva protutnjala kroz Čitluk

Radiosarajevo.ba
Plava lokomotiva protutnjala kroz Čitluk
Fudbaleri Željezničara ostvarili su danas vrlo uvjerljivu pobjedu u okviru šesnaestine finala Kupa BiH, a tim Slavka Petrovića je federalnog drugoligaša Brotnjo iz Čitluka savladao rezultatom 7:0.

Teško je, a bilo bi i malo neumjesno u tekstualnom izvještaju nabrajati sve šanse koje je Željezničar napravio u prvih 45 minuta današnjeg susreta. Od prvog sudijskog zvižduka, bilo je jasno da će ova utakmica biti trening za Željezničar, koji neće imati većih problema da je odradi na pravi način.

U 2. minuti je Samir Bekrić pogodio stativu, a to je bio tek uvod za ono što je slijedilo u nastavku susreta. Miroslav Stevanović je u 5. minuti odličnom loptom proigrao Milivoja Lazića koji je iskoristio lošu postavku odbrane domaćina u neuspješnoj ofsajd zamci i matirao nemoćnog golmana Vrdoljaka.

Brotnjo ni nakon ovog pogotka nije uspijevao preći centar, dok je ofanziva Željezničara sjajno kombinovala. Nikolić, Stevanović, Lazić i Bekrić su bez većih problema sklanjali loptu od domaćih fudbalera, a u 15. minuti je Željezničar došao do novog gola. Stevanović je proigrao Memiju, ovaj jako dobro ubacio u sredinu, a tamo se dobro postavio Stevo Nikolić, koji je postigao drugi gol za gostujući tim.

Već pošto je Željezničar postigao drugi gol, tempo igre je blago opao, jer gostujući fudbaleri nisu imali preveliku potrebu da pritišću, dok domaći nisu nikako imali snage da zaprijete. Željezničar je i dalje u potpunosti kontrolisao stanje na terenu, ali nije mogao doći do novog gola. Brotnjo je jedinu svoju šansu imao u 34. minuti, kada je šutirao Grgić poslije jedne loše izbačene lopte, a njegov udarac je odlično odbranio Irfan Fejzić.

Do kraja poluvremena, Plavi su stigli do još jednog gola, a opet je najveći posao kod njegovog postizanja odradio Miroslav Stevanović, koji je sjajno prošao po lijevoj strani, nakon čega je odigrao povratni pas na ivicu kaznenog prostora. Tamo se najbolje snašao Samir Bekrić koji je postigao jako lijep pogodak.

Željezničar je otvorio drugo poluvrijeme onako kako je otvorio i prvo, pogotkom. U igru je u 46. minuti ušao Dženis Beganović, koji poslije sjajnog prodora i povratne lopte Milivoja Lazića pogađa već iz prvog kontakta sa loptom.

Brotnjo se pokušavao othrvati od pritiska Željezničara i napasti Plave, ali svaki put kad bi izgubili loptu, domaći su bili u opasnosti od nove kontre i gola. Zbog tog su prečesto pravili faulove u opasnoj zoni, a iz jednog takvog prekida, Željezničar je stigao i do petog gola. Centaršut sa nekih 35 do 40 metara u kazneni prostor najbolje je pratio Aleksandar Kosorić, koji je postigao gol iako je golman domaćih signalizirao faul. Faula prema mišljenju sudije nije bilo, pa su Plavi već od 53. minute imali pet golova prednosti.

I do kraja susreta, Željezničar je nastavio dominirati i stvarati šanse, a nakon još jedne dobre kombinacije Stevanovića i Memije po desnoj strani, Dženis Beganović je postigao svoj drugi gol, a ukupno šesti gol svog tima. Akcija kao na treningu i jasan pokazatelj u razlici u klasi između dva tima.

Željezničar je i do kraja susreta imao nekoliko šansi, a u samoj završnici meča, sedmi gol je postigao Milivoje Lazić, čime je stavljena tačka na sjajan trijumf Željezničara nad niželigašem. Ova pobjeda će svakako obradovati navijače Željezničara, ali tek ako ekipa Slavka Petrovića uspije ovu formu prenijeti u Premijer ligu BiH, onda će ona dobiti na značaju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak