Džanan Musa posjetio prihvatne centre u KS: Igrao sa migrantima utakmicu za pamćenje

1
Radiosarajevo.ba

Proslavljeni košarkaš Džanan Musa, ambasador dobre volje Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini, posjetio je privremene prihvatne centre u Sarajevskom kantonu, Ušivak i u Blažuj gdje borave migranti.

Osoblje IOM-a je Džanana ugostilo u centrima, gdje su ga pobliže upoznali sa svojim radom, humanitarnim uslugama u centrima, te dostupnim servisima za migrante. U Ušivku, gdje su smještene porodice s djecom, osobe u riziku i djeca bez pratnje, Džanan se susreo sa dječacima i djevojčicama na diskusiji o ulozi sporta koji nosi univerzalnu poruku društvene povezanosti, inkluzije i multikulturalizma.

Džanan, bh. reprezentativac, koji je košarkašku sezonu završio kao najkorisniji igrač španske lige, te je sa svojim Real Madridom okrunjen titulom prvaka Španije, prisutnim je mališanima i tinejdžerima podijelio svoju izvanrednu sportsku priču, koja nam je podsjetnik na snagu sporta u donošenju nade i ujedinjavanju ljudi.

"Sretan sam da mogu koristiti svoju poziciju ambasadora dobre volje kako bih pomogao podizanju svijesti o ulozi sporta u migracijama i promovisao njegovu dobrobit. Zajedničkim naporima možemo stvoriti svijet u kojem su svi dobrodošli i cijenjeni, bez obzira na to odakle dolaze, i to kroz zagovaranje sigurnih, uređenih i regularnih migracija. Upravo je radost koju sport donosi najčistiji alat za izgradnju povjerenja, kojim stvaramo nove poveznice, te slavimo raznolikost", rekao je Džanan, čiji angažman van sportskih terena redovno uključuje duboku posvećenost humanitarnom radu.

Vrhunac dana desio se u privremenom prihvatnom centru Blažuj, gdje je organizirana uzbudljiva prijateljska košarkaška utakmica. Na terenu u privatnom centru, uprkos podnevnoj vrućini, Džanan i migranti, odigrali su utakmicu za pamćenje stvarajući nezaboravne trenutke ispunjene radošću, fotografijama za uspomenu i druženjem.

Rođen u Bihaću, Džanan je stekao priznanje igrajući u NBA ligi, a dobitnik je nagrade EuroCup Basketball Rising Star Award za 2018. godinu. Trenutno nastupa za Real Madrid u španskoj ligi ACB, a sa ovom ekipom osvojio je Euroligu 2023. godine, te špansko prvenstvo 2024.

Njegova sjajna karijera služi kao inspiracija za mnoge mlade sportiste u Bosni i Hercegovini i u svijetu. Pored sporta, njegovi humani napori naglašavaju predanost zajednici, posebno prema mladima što potvrđuje Džananovu posvećenost humanitarnom radu. Kao ambasador dobre volje Međunarodne organizacije za migracije, Džanan teži ka podizanju svijesti i poticanju na razmišljanje o migracijama te promovisanju ljudskih priča. Pored toga, on nastoji angažirati mlade u lokalnim zajednicama i zagovarati transformativnu moć sporta.

Osnovan 1951. godine, IOM je vodeća međunarodna organizacija u području migracija i zalaže se za načelo da humana i sigurna migracija koristi migrantima i društvu. IOM je pristupio sistemu Ujedinjenih naroda kao srodna organizacija 2016. godine. IOM-ov Program ambasadora dobre volje i angažman poznatih osoba ima za cilj iskoristiti utjecaj i doseg istaknutih osoba iz različitih područja za promicanje i zagovaranje ove UN-ovih načela na području migracija. Ova inicijativa povećava IOM-ovu vidljivost, pojačava poruku i potiče saradnju na nacionalnoj, regionalnoj i globalnom nivou.

Incident u Americi: U ogromnom požaru izgorjelo 1.500 automobila

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak