Boston razbio Dallasa u prvoj utakmici finala: Negativan rekord karijere Luke Dončića

0
Radiosarajevo.ba
Boston razbio Dallasa u prvoj utakmici finala: Negativan rekord karijere Luke Dončića

Nije slučajno što su Mavsi imali svoj najmanji broj poena u ovoj postsezoni u prvoj utakmici finala NBA lige.

"Moramo više dodavati loptu," rekao je trener Mavsa, Jason Kidd. "Lopta se jednostavno previše zadržavala. Bićemo bolji u drugoj utakmici."

Celticsi, koji su ove sezone bili drugi u ligi po odbrani, uspjeli su odbraniti Dončića i njegovog saigrača Kyrieja Irvinga bez udvajanja. Dončić je završio sa 30 poena uz šut 12 od 26. Irving je imao lošu noć dok ga je uglavnom čuvao šestostruki All-Defensive izbor Jrue Holiday, zabilježivši samo 12 poena uz šut 6 od 19 i imao je timski najviše dvije asistencije.

Spasilački timovi iz Srbije stigli u BiH kako bi pomogli pogođenim područjima

"Samo odlična individualna odbrana," rekao je trener Celticsa Joe Mazzulla. "Svi moraju prihvatiti izazov čuvanja tih momaka. Oni su nevjerovatan tim i vrše ogroman pritisak svojom sposobnošću da postižu poene. Svi će se posvetiti svojim duelima i imati lični ponos u individualnoj odbrani."

Alley-oopi koje su Mavsi, posebno Dončić, redovno izvodili tokom svog pohoda kroz playoff Zapadne konferencije nisu bili dostupni protiv Bostona. Dončić također nije mogao kreirati otvorene šuteve za tri poena za svoje saigrače, kao što je često radio dok su Mavsi pobjeđivali tri tima sa više od 50 pobjeda na putu do njegovog prvog pojavljivanja u finalu.

"Oni uglavnom igraju jedan na jedan," rekao je Dončić o defanzivnom pristupu Celticsa, koji su koristili Jaylena Browna kao glavnog čuvara na njemu. "Ne šalju puno pomoći. Zato."

Dallas je šutirao 57% nakon Dončićevih dodavanja tokom prve tri runde playoffa, kada je prosječno bilježio najviše 8.8 asistencija po utakmici u ligi, prema ESPN Stats & Information praćenju. Mavsi su pogodili samo 1 od 6 šuteva nakon Dončićevih dodavanja u njihovom trećem porazu u prvoj utakmici u ovoj postsezoni.

Dončićeva jedna asistencija bila je najmanji broj asistencija u njegovoj karijeri u playoffu. Također je imao najmanji broj potencijalnih asistencija, šest. Prosječno je imao 15.4 potencijalnih asistencija u ovim playoffima prije prve utakmice.

Mavsi su prethodno imali najmanje 14 asistencija u bilo kojoj utakmici ove sezone, regularnoj sezoni ili playoffu. Devet asistencija izjednačilo je četvrti najniži timski ukupan broj asistencija u finalnoj utakmici u eri štopera vremena.

"Lopta mora malo više da se kreće," rekao je Irving, čiji je procenat šuta od 31.6% bio najniži u 14 karijernih finalnih utakmica. "I opet, to počinje sa mnom, samo da ubrzam tempo, omogućim nam lake prilike, i prilagodim se onome što nam protivnici nude.

"Ovo je zabavna serija. Bilo je zabavno ulaziti u utakmicu. I dalje će biti zabavno. Ali će biti i nivoa šaha koji još mora da se igra."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije

Podijeli članak