UAE: Posljednja stanica sezone (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
UAE: Posljednja stanica sezone (VIDEO)

Iako su sve dvojbe o novom svjetskom prvaku Formule 1 otklonjene na Interlagosu, očekuje nas pravi "šećer na kraju" ove F1 sezone na novoj stazi Yas Marina.

Nakon potpisanog sporazuma u februaru2007. godine između Bernieja Ecclestonea i Khaldoona Al Mubaraka o ulasku UAE u svijet Formule 1, bilo je za očekivati da nas čeka nešto zaista veliko.

Izgrađena je po mnogima najljepša, najmodernija i najspektakularnija staza općenito u automoto svijetu. Nevjerojatnog dizajna inspirirana kulturom, ali i modernim inovacijama pružit će nezaboravan doživljaj kako vozačima, tako i gledateljima.

Krug na Yas Marina stazi savršen je spoj stila i funkcionalnosti. Duga je 5,55 kilometara, a može se podijeliti na dvije manje staze, točnije na 3,1 km i 2,4 km. Tribine su natkrivene i primaju čak 50000 gledatelja.

http://www.youtube.com/watch?v=ikvjwBEYk50&feature=player_embedded


Vozači svih timova s velikim nestrpljenjem očekuju utrku na novoj stazi, a poseban je gušt biti prvi pobjednik Velike nagrade Abu Dhabija i svi će dati svoj maksimum kako bi to i ostvarili.

Španac Fernando Alonso posebno se raduje utrci na novoj stazi: "Staza u Abu Dhabiju djeluje zaista impresivno. Bit će to novo iskustvo za sve nas, a bilo bi lijepo dobrim rezultatom završiti ovu iscrpljujuću sezonu. Ovo je za mene posebno emotivna utrka budući da se opraštam od tima u kojem imam zaista puno prijatelja."

Vezano: Alonso: Karijeru u Renaultu želim okončati dobrim rezultatom

Nedjeljna utrka u Abu Dhabiju posebna je i za Kimija Räikkönena: "Utrka u Abu Dhabiju moja je posljednja u crvenom bolidu, a kao i uvijek, dat ću sve od sebe kako bih postigao što bolji rezultat. Bit će teško budući da je sve poznato oko ukupnog pobjednika i svi će ići punim gasom. Pokušat ćemo se vratiti na treću poziciju u poretku konstruktora koju smo izgubili u Brazilu i to je naš osnovni cilj na ovoj utrci."

Kimija raduje još jedna činjenica: "Organizatori su zaista učinili nevjerojatne stvari kako bi posljednja ovosezonska utrka bila veličanstvena. Krug mi djeluje vrlo zanimljiv i izazovan, a posebno me raduje činjenica da će utrka početi pod suncem, a završiti pod reflektorima, a to će svakako donijeti još više neizvjesnosti."

Vezano: Posljednja utrka Raikkonena u Ferrariju

McLarenov vozač Lewis Hamilton želi pobjedom zaključiti sezonu: "Fantastično smo odradili drugi dio sezone i bilo bi lijepo pobjedom staviti 'tačku na i'. Bio bi to pravi motiv pred nadolazeće pripreme za iduću godinu. Čini mi se da je ovo prava staza za nas - prepuna sporih zavoja koji nam itekako odgovaraju i mislim da imamo realne izglede za pobjedu."

Pobjednik utrke u Brazilu Mark Webber umoran čeka kraj sezone: "Sezona je zaista duga i svi čekamo kraj. Ipak, radujem se posljednjoj utrci sezone u UAE-u jer mislim da će biti zaista posebna budući da je za sve nova i nepoznata. Za nas je ova sezona gotova i već se spremamo za iduću, a u Abu Dhabiju želimo dokazati da ćemo i u novoj sezoni biti jaki i konkurentni."

Prvi trening se vozi 30. oktobra, treći trening i kvalifikacije 31., a utrka je na rasporedu u nedjelju 1. novembra s početkom u 14 sati po našem vremenu.

sportnet.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak