Zastrašujući snimak: Čovjek se od ajkule odbranio udarajući je veslom

0
Radiosarajevo.ba
Zastrašujući snimak: Čovjek se od ajkule odbranio udarajući je veslom

Svjetski mediji objavili su zastrašujući snimak koji prikazuje kako se kajakaš kod obale Kanarskih otoka, kod La Palme, veslom bori protiv ajkule čekićare (mlatovke), koja ne prestaje kružiti oko kajaka.

Ova ajkula je ista vrsta, za koju stručnjaci vjeruju da je ubila turistkinju nakon što joj je odgrizla nogu upravo kraj Kanarskih otoka.

A, na snimci vidimo kako ajkula prvo kruži oko kajaka dok se čuje kako čovjek koji snima u panici teško diše. Ubrzo podiže svoje veslo i maše njime prema stvorenju u pokušaju da natjera zvijer da se okrene. U još očajnijoj molbi da ga neman ostavi na miru, kajakaš gura i udara zvijer svojim veslom dok se stvorenje sve više približava. Čekićara se okreće - ali zatim nastavlja kružiti i vraća se.

Ulice Sarajeva pune života: Turisti iz svih krajeva svijeta i dalje otkrivaju čari glavnog grada BiH

Čovjek - inače mještanin - kako mediji javljaju, postao je zabrinut da će ajkula prevrnuti kajak i napasti ga. Na snimci se može čuti kako u panici govori zvijeri da ode već jednom. Srećom, nakon još jednog udarca, zastrašujuće stvorenje odlazi.

Korisnici društvenih medija pokušali su umanjiti incident insistirajući na tome da čekićare nisu agresivne prema ljudima. No, ova vrsta je povezana sa smrtonosnim napadom od prije nekoliko dana u koji je bila uključena 30-godišnja Njemica koja je bila na plovilu Dalliance Chichester. Žrtva je pretrpjela smrtonosni srčani zastoj u helikopteru španskih zračnih snaga koji ju je prevozio u bolnicu nakon što ju je ajkula 17. septembra napala i odgrizla nogu. Ajkula ju je napala dok je bila na katamaranu.

Većina vrsta čekićarki smatra se bezopasnom za ljude i zabilježeno je tek nekoliko napada. Unatoč tome, oni su agresivni lovci, a njihova veličina i žestina čine ih potencijalno smrtonosnim zvijerima. Mogu biti duge do nevjerovatnih 6 metara i težiti do 3580 kilograma.

Pogledajte i zastrašujući video of prošle godine kad tigar ajkula napada kajakaša. Strašna je to sila:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak