Zastava s ljiljanima u centru New Yorka na protestima za Gazu

5
Radiosarajevo.ba
Zastava s ljiljanima u centru New Yorka na protestima za Gazu

Božić u New Yorku ove godine obilježio je protest za Gazu. Više hiljada propalestinskih demonstranata izašlo je na ulice New Yorka zahtijevajući trajan prekid vatre.

Stotine pro-palestinskih demonstranata okupile su se u ponedjeljak, 25. decembra, u New Yorku, noseći maketu prizora Isusovog rođenja u Betlehemu, obojanu 'krvlju', uzvikujući: "Ovdje je Božić otkazan."

Oko 500 demonstranata okupili su se oko velikog božićnog drvca ispred Rockefeller Centra, gdje su se posjetitelji zabavljali za vrijeme praznika.

Evropske države započinju nadlijetanje BiH radi posmatranja potencijalnih vojnih aktivnosti

Demonstranti su nosili zastave Palestine, a u prvom redu se mogla vidjeti i zastava Republike Bosne i Hercegovine.

"Dok ti obavljaš novogodišnju kupovinu, bombe padaju", "Nema radosti u genocidu", pisalo je na plakatima koje su nosili demonstranti.

'Bravo narode': Pogledajte kako su Španci podržali narod Palestine

Nekoliko tuča izbilo je u masi po dolasku večeri, uključujući i jednu ispred katedrale sv. Patricka, što je zahtijevalo prilično ažuran angažman policajaca u gomili ljudi.

Najmanje šest hapšenja - četiri zbog narušavanja reda, jedno zbog prijetnji i jedno zbog grafita - kasnije je prijavljeno blizu glavnog kolodvora i Union trga, kako su izvijestili izvori iz policijskih snaga, jer su se sukobili demonstranti i policajci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak