Zabava za sve: Pogledajte kako se Italijani na jugu zemlje osvježavaju tokom ljetnih vrućina

1
Radiosarajevo.ba
Zabava za sve: Pogledajte kako se Italijani na jugu zemlje osvježavaju tokom ljetnih vrućina

Jedan od najkarakterističnijih događaja u južnoj Italiji svakako je A chiena di Campagna, u pokrajini Salerno.

Svake se godine ponavlja proslava koja tradicionalno poplavi ulice grada djelomičnim preusmjeravanjem rijeke Tenze, pritoke rijeke Sele.

Umjetni tok omogućuje da voda teče kroz grad, gdje za tu priliku hrle znatiželjni turisti sa svih strana na događaj vrijedan divljenja.

Glumac iz BiH u ulozi Dražena Petrovića: "Njegov lik me je pratio cijeli život, ništa nije slučajno"

Porijeklo događaja izgubljeno je u vremenu. Prema nekima, razlog poplave grada bio je povezan s čišćenjem ulica i trgovina, kao što se dogodilo i u Torinu 1700. godine za čišćenje najvažnijih ulica.

Prema drugima, služio je za čišćenje grada od kuge 1600-ih, kada je u augustu, kako bi se očistile gradske ulice, odlučeno preusmjeriti rijeku iskorištavanjem čistoće njenih voda.

Druga hipoteza je da je sistem korišten za uklanjanje izmeta tovarnih životinja tokom ljetnog perioda, kada je mali broj padavina.

Glavne atrakcije za vrijeme ovog festivala

Kante sa vodom: Svake nedjelje popodne, u 15.30 sazi, na ulicama se odvija svojevrsni izazov kada ljudi jedni druge polijevaju vodom iz kante
Šetnja: Šetnje nedjeljom ujutro (12.00) i subotom poslijepodne (15.00 sati) glavnom gradskom ulicom
Subotom 29. 6., 20. 7., 27. 7., 03. 8., 10. 8. i 18. 8. ulaz na događanje je besplatan - tih dana planirana je samo šetnja, ali nema prskanja vodom iz kante.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak