Priča jednog Bosanca: Kako je bez dana radnog staža došao do kuće od 1.200.000 eura u Njemačkoj

3
Radiosarajevo.ba
Priča jednog Bosanca: Kako je bez dana radnog staža došao do kuće od 1.200.000 eura u Njemačkoj

Šest godina nakon što je napustio rodnu Bosnu i Hercegovinu, Armin iz Živinica živi život o kojem mnogi mogu samo sanjati.

Svoju avanturu započeo je "trbuhom za kruhom" odlaskom u Njemačku, a danas je vlasnik luksuzne kuće vrijedne 1.200.000 eura, ali put do uspjeha bio je sve samo ne običan.

"U Bosni nisam radio ništa ozbiljno, živio sam od dnevnica. Nikada nisam bio prijavljen u firmi", prisjeća se Armin, koji je u Njemačku prvi put došao kao student. Tamo je počeo skromno, održavajući automobile, baveći se dubinskim pranjem i sličnim uslugama. Međutim, njegova životna priča doživjela je preokret kada je odlučio pronaći prostor za posao, održavanje automobila kojim se i danas bavi.

U Drini pronađeno tijelo muškarca čiji je nestanak prijavio njegov brat

Kao mlad otac, Armin je tražio veći stan, ali s tom željom pojavila se i ideja o pokretanju vlastitog biznisa. "Razmišljao sam o tome kako bih mogao kombinirati rad i stanovanje. Trebala mi je kuća s garažom. Tražio sam, ali sve je bilo preskupo", priznaje. Ključni trenutak dogodio se kada je slučajno naletio na oglas za kuću s garažom. "Nisam imao ni novca ni razrađen biznis, ali nešto me natjeralo da pozovem čovjeka koji je iznajmljivao kuću", priča Armin.

Supruga nije mogla vjerovati da se uopće odlučio nazvati, znajući u kakvoj su financijskoj situaciji. Na razgovor je došao sa samo jednom fasciklom. "Rekao sam čovjeku da nemam firmu, ali imam ideje. Bio je u šoku. Nakon tri dana zvao me i rekao da sam u užem krugu za najam", prepričava Armin.

Vlasnik kuće, koji je i sam bio u sličnoj situaciji, odlučio mu je dati priliku. "Dao mi je kuću i rekao: 'Počni, pa ćemo vidjeti.' Tražio je pet hiljada eura odmah, a najamninu unaprijed za dva mjeseca. Zvao sam oca, posudio novac i dao čovjeku", prisjeća se Armin. Prvi koraci nisu bili laki. "Uselio sam se u kuću bez ijedne sijalice", kaže Armin. Uz pomoć punca, koji je poslao namještaj, i vlastitim trudom, opremio je garažu i započeo posao. Vlasnik kuće pomogao mu je i slanjem prvih mušterija.

"Bilo je trenutaka kad nije bilo posla, ali vlasnik mi je dao dozvolu da iznajmljujem dio kuće. Tako sam dodatno zarađivao", objašnjava Armin. Kada je konačno odlučio kupiti kuću, šokirala ga je cijena. "Predložio sam ugovor bez banaka – da isplaćujem njemu direktno. Da sam digao kredit, nikad ga ne bih vratio", kaže Armin, zaključujući svoju priču o upornosti i nevjerovatnoj sreći: "Ništa nije nemoguće."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak