Kruži vijest da crni panter hoda na granici Srbije i Hrvatske, oglasio se i Zoološki vrt

1
Radiosarajevo.ba
Kruži vijest da crni panter hoda na granici Srbije i Hrvatske, oglasio se i Zoološki vrt

Mnoge stanovnike okolnih područja uznemirila je vijest da granicom Srbije i Hrvatske luta crna pantera.

Iz Zagrebačkog zoološkog vrta ipak tvrde da crna pantera kao vrsta uopće ne postoji i da je najčešće riječ o jaguarima s melanizmom, piše Dnevnik.hr.

Podsjetimo, preduzeće Vojvodina šume i državne službe upozorili su građane vojvođanskog mjesta Apatin, na granici s Hrvatskom, da je na njihovom području uočena crna pantera i da budu na oprezu. Preduzeće je obavijestilo građane da je "predator izrazito opasan" i da "vode računa o sebi i svojim bližnjima".

Jelka Miličević ima novi posao: Imenovana za zamjenicu direktora Agencije za bankarstvo FBiH

Viralni video postao hit: Pogledajte prvo upoznavanje psa i mačke

"Ako neko uoči crnu panteru, potrebno je odmah obavijestiti mjerodavnu policijsku stanicu", navodi se u obavijesti koju je potpisao zastupnik ogranka šumskog gazdinstva Sombor Srđan Peurača.

List Nove apatinske novine navodi da su u potragu za panterom uključene sve institucije, udruženja, organizacije te da su obaviještene sve mjerodavne službe i pojedinci te pripremljeni kavezi, mamci i zamke.

"Problem je što je riječ o velikom terenu i što na njemu ima obilja hrane za panteru. Ima nekoliko prijava da je viđena, međutim osim jedne mutne snimke navodno njene siluete i otiska stopala, nema drugih dokaza. No maksimalno ozbiljno se pristupilo potjeri", izjavio je izvor tih novina.

Novosadski list Dnevnik piše da je navodno riječ o životinji koja je iz zatočeništva pobjegla još prije više od godinu dana. Nakon što je vijest o pojavi crne pantere osvanula u srbijanskoj javnosti, ispostavilo se da je zvijer prvobitno viđena dvadesetak dana ranije, ali da niko nije želio o tome javno govoriti u strahu od podsmijeha.

[facebook_video]https://www.facebook.com/watch/?v=673553691002998[/facebook_video]

Novine prenose kako su životinju i njene tragove vidjeli i stanovnici susjednog mjesta Sonta. Apatin i Sonta mjesta su okružena prirodnim rezervatom Gornje Podunavlje, na istočnoj strani rijeke Dunav, koja je prirodna granica između Vojvodine i Hrvatske.

Petar Sladić, mještanin sela Sonte koji je uočio životinju iz porodice mačaka, za novosadski Dnevnik je rekao da mu nije svejedno jer se i njegova djeca često voze sama biciklima u okolici, po šumi i poljima. Kaže da je u razgovoru s jednim od tamošnjih lovaca potvrdio da se radi upravo o ovoj životinjskoj vrsti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak