Kapci joj toliko otekli da više ne može gledati: Sve je krenulo od karijesa

1
Radiosarajevo.ba
Kapci joj toliko otekli da više ne može gledati: Sve je krenulo od karijesa

Djevojka iz SAD-a je objavila kako su joj oči i kapci jako otekli, toliko da više ne može gledati.

Ljekari su joj rekli da je do takve reakcije došlo jer je imala neliječeni apsces u korijenu zuba koji se proširio. Stavili su je na teške antibiotike, primili u bolnicu... 

"Neke su bakterije u našem tijelu potrebne i korisne, ali druge mogu uzrokovati štetne infekcije koje dovode do bolesti. Ako se ne liječi, bakterija koja uzrokuje karijes je vrsta bakterije koja može biti opasna, pa čak i kobna.

Baščaršija u subotu uvečer krcata turistima: Evo šta smo snimili na +32 stepena

Kad nam bakterije iz hrane koju jedemo zaglave u zubima i desnima, rezultat može biti zaraženi zub. Bakterija može napadati zub dok više ne bude zdrav. Određene bakterijske infekcije u ustima nazivaju se apscesima zuba i mogu dovesti do komplikacija opasnih po život.

Apsces u zubu nastaje zbog neobrađenog karijesa, parodontalne bolesti ili pukotine na zubu. Apsces je džep gnoja na desni, korijenu ili okolnoj kosti zuba. 

Stomatolozi liječe apsces isušujući ga kako se ne bi proširio u krvotok. Ako se to dogodi, naziva se “bakterijemija” ili najgora komplikacija apscesa – sepsa.

Kod zdravih osoba njihov će imunološki sistem vjerovatno uništiti nepoznate bakterije. No, kod starijih odraslih osoba ili osoba oštećenog zdravlja bakterije u krvi možda neće biti uništene, piše Slobodna Dalmacija.

"Bakterije u krvi mogu se kretati po tijelu, šireći infekciju i dovodeći do ozbiljnih komplikacija. Mogu putovati na mjesta poput pluća, uzrokujući upalu pluća, ili u mozak, uzrokujući meningitis", navode stomatolozi u Dental Centra 4Smile. 

@jessicakilpela

♬ original sound - Jessica Kilpela

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak