Kamera snimila jedan od najstrašnijih događaja ikada: Ronioci nisu znali šta ih je snašlo

3
Radiosarajevo.ba
Kamera snimila jedan od najstrašnijih događaja ikada: Ronioci nisu znali šta ih je snašlo

Indonezija se nalazi na vrlo aktivnom seizmičkom području zbog svoje geografske lokacije. Geološki, Indonezija se nalazi na susretanju nekoliko važnih tektonskih ploča, uključujući Indo-Australsku ploču, Euroazijsku ploču, Filipinsku ploču i Pacifičku ploču.

Ova kompleksna tektonska interakcija rezultira čestim potresima i vulkanskim aktivnostima u regiji.

Naime, Indo-Australska ploča potiskuje prema sjeveroistoku i sudara se s Euroazijskom pločom, stvarajući niz planinskih lanaca, uključujući poznate planine poput Himalaje. Filipinska i Pacifička ploča također učestvuju u ovim tektonskim procesima, a njihovi pokreti doprinose složenosti seizmičke aktivnosti u Indoneziji.

Leeds uništio Norwicha i zakazao kartu za Wembley

Sudaranje ovih tektonskih ploča rezultira potresima i subdukcijom, gdje jedna ploča tone ispod druge. Područje Banda Sea u Indoneziji smješteno je na ovom tektonskom spoju, pa su zemljotresi u toj regiji česti. Upravo je u regiji Banda Sea, 8. novembra, udario jak zmljotres magnitude 7.2 po Richteru.

Procjenjuje se da je potres išao u dubinu od 146 kilometara, a jedna snimka tog događaja sve je posebno šokirala. Naime, u tom trenutku jedna grupa ronioca bila je na dnu mora te su uspjeli snimiti kako izgleda potres pod vodom. Snimka je poprilično zastrašujuća, a kako mnogi u komentarima ističu, takav video vjerovatno ćete vidjeti svega jednom u životu, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak