"Ide gospođica lija, ide...": Lisica snimljena na ulicama Sarajeva

0
Radiosarajevo.ba
"Ide gospođica lija, ide...": Lisica snimljena na ulicama Sarajeva

"Gospođica lija...", čuje se glas na snimku koji prikazuje lisicu, koja, kako se navodi, "uživa na ulicama Sarajeva".

Lisica je snimljena u blizini Bingo City Centra, pored naselja Miljacka u sarajevskoj općini Novi Grad.

Lisica se nalazi tik uz censtu kojom prolaze automobili, no, toliko se udomaćila da, kako autor i navodi", uživa, čisteći svoje krzno.

Dženad Džino objavio video koji je rasplakao mnoge: "Da ostane zapisano..."

Lisice u gradovima su sasvim normalna stvar u Zapadnoj Europi, tako da se one počinju pojavljivati i kod nas. Nekadašnji strah od lisica je prvenstveno bio vezan uz pojavu bjesnoće, međutim kod nas bjesnoća nije zabilježena već dugi niz godina, a razlog tome je tzv. oralna vakcinacija. Stručnjaci kažu i da je neopravdan strah od lisica kao štetočina. Naime, ljudi su se bojali lisica i zato što su one ubijale perad, ali to u gradu nije problem. Lisice u grad dolaze i zbog toga što se naš način života promijenio, tj. 'nudimo' im jako puno hrane.

Šta učiniti kad vidimo lisicu?

"Lisica će se sama skloniti od vas, neke će se s vremenom možda pripitomiti pa jesti iz zdjelice mačke ili psa, možda će vam loviti miševe i štakore. Pustite lisice na miru, nećete ih ni primjećivati. One će i dalje biti divlje životinje samo će se manje bojati ljudi, a ljude neće ugrožavati", kazao je ranije Ivan Budinski, stručni savjetnik za zaštitu prirode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak