Advokat upozorava: ‘Kad vas zaustavi policija nikada im nemojte odgovarati na ovo pitanje‘

1
Radiosarajevo.ba
Advokat upozorava: ‘Kad vas zaustavi policija nikada im nemojte odgovarati na ovo pitanje‘

Jedno pitanje na koju ne biste trebali odgovoriti pod bilo kojim uvjetima kada vas policija zaustavi mogla bi vas iznenaditi, ali definitivno ima smisla.

Često ljudi osjećaju nervozu kada ih policija zaustavi na cesti, no važno je znati svoja prava i kako se zaštititi. Poznat kao @tiktokstreetlawyer na TikToku, ovaj pravni stručnjak često objašnjava zakone i dijeli pravne savjete.

Njegov viralni video, koji je prikupio više od 1,3 miliona pregleda, objašnjava što nikada ne biste trebali reći policajcu koji vas zaustavi, piše LADBible.

Nakon historijskog uspjeha na Olimpijadi: Mladi bh. matematičari dočekani u Sarajevu

“Ovo je pitanje na koje nikad ne biste smjeli odgovoriti bez obzira na sve, a da ne znate za koje ste kazneno djelo optuženi”, počinje u videu.

Iznenađujuće, to nema veze s alkoholom ili skrivanjem stvari u prtljažniku, već s naizgled bezopasnim pitanjem koje vam policija može postaviti: “Znate li zašto sam vas zaustavio?”.

Iako bi moglo biti primamljivo odmah odgovoriti, advokat savjetuje da ne odgovarate.

“Ne znate šta policajac misli, zar ne? Zašto onda odgovarati bez da vam on da neke informacije?”. Ako mislite da samo žele da prepoznate prekršaj koji ste učinili, advokat upozorava da nije tako jednostavno.

@tiktokstreetlawyer

How to answer this police question- “why do you think i pullled you over?” #streetlawyer #communitylegaleducation #police #traffic #question #fyp

♬ original sound - Street Lawyer

Problem s tim pitanjem je da može biti trik pitanje. Pojedini policajci ga koriste kako bi vozače uhvatili nespremne i natjerali ih da priznaju prekršaj, čak i ako nemaju dokaza za to.

“Zamislite da odgovorite: Zato što sam prošao kroz crveno svjetlo. Zato što sam prebrzo vozio. Upravo ste priznali više prekršaja, a policajac možda nije imao dokaze niti za jedan”, objašnjava advokat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak