Ulov za pamćenje u Jadranu: Ribolovci uhvatili ribu od 15 kg u Neumu

0
Radiosarajevo.ba
Ulov za pamćenje u Jadranu: Ribolovci uhvatili ribu od 15 kg u Neumu

Iskusni ribari, Nikola Krešić i Nino Udženija u subotu, 13. jula, su imali nevjerojatan ulov u Neumu, uhvatili su Licu kapitalca od 15 kilograma.

Lica je ribolovcima u Jadranu jedna od najizazovnijih riba. Brza, moćna, sa razvijenim predatroskim instinktom i visokom inteligencijom, predstavlja pravi izazov za one najiskusnije.

Lica bjelica (Lichia amia, Linnaeus, 1785) riba je koja pripada obitelji šnjuraka trnoboka (Carangidae). Neumorni je plivač, što je jasno već i pri prvom pogledu na njezino mišićavo, po boku malo stisnuto, hidrodinamično tijelo.

Uhapšene medicinske sestre iz zatvorske bolnice: Robijašu unijele telefon, evo šta su za to dobile

Posebno su dobro razvijene repna, druga leđna i podrepna peraja, kojima ostvaruje eksplozivna ubrzanja zahvaljujući kojima je svaki njezin lov plijena okrunjen uspjehom. Šiljata usta puna su oštrih zubi

Dok u svjetskim morima lica bjelica može doseći i preko pedeset kilograma, lica bjelica u Jadranu može narasti do 2 metra u dužinu i težiti 29,5 kilograma. Ipak, prosječna težina je daleko ispod toga, tek 0,5 kilograma.

Video kada su je lovili možete pogledati na linku OVDJE.

Među trofejnim vrstama koje se zadnjih godina sve intenzivnije love, lica bjelica svakako zauzima posebno mjesto. Ta je riba, osim po svojim impresivnim dimenzijama, poznata i po svojoj agresivnoj borbenosti, temperamentnoj i dinamičnoj naravi zbog koje je uvijek rado viđena, bilo na panuli, bilo na strijeli podvodne puške.

U potrazi za plijenom (jatima cipala, salpi ili ušata), zalazi i u kanale, luke, u blizinu ušća rijeka. Ranijih godina najviše ju se moglo loviti kod ušća rijeka Neretve i Rijeke Dubrovačke, u akvatoriju oko Dubrovnika i Splita. Danas je ima i na sjevernom dijelu Jadrana.

Lica je odlična sportska riba, ali i ukusan obrok. Njeno meso je i traženo i cijenjeno, a sprema se na sve moguće načine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak