Hrskava restoranska poslastica: škorpije, žohari, skakavci, stonoge...

Anadolija
Azijska kuhinja prepoznatljiva po neobičnim jelima, a veliku pažnju domaćih i stranih turista gastronoma privlače restorani koji nude jela od insekata

Restorani u ulici Wangfujing u Pekingu nude jela od nekoliko vrsta insekata, među kojima se nalaze stonoge, žohari, svilene bube, skakavci, ali i škorpije, zmije i puževi.

Insekti su zastupljeni u mnogim lokalnim specijalitetima, a obično budu posluženi u obliku šiš ćevapa.

Upravo ovakva kuhinja doprinosi tome da ulica biva jedna od najznačajnih turističkih destinacija u gradu.

U restoranima pojedini insekti bivaju isprženi i tako posluženi, dok se pojedini prodaju živi.

Veliki dio insekata mrda nogama na šiševima zbog čega nema potrebe da prodavci dokazuju da su "proizvodi svježi”. Insekti bivaju isprženi pred gostima i tako posluženi.

Cijena jela je uvjetovana vrstom i veličinom insekta. Cijena šiša počinje od pet eura.

 Restorani koji nude insekte u jelima nalaze se većinom na sjeverozapadu Kine. Turisti koji u Peking dođu s tih područja tvrde da u restoranima na tom području ima veći izbor insekata i da su jela ukusnija.

Mirisi jela šire se ulicom koja je poznata po restoranima takve vrste i time privlače turiste.

Osim insekata, moguće je pronaći i crveno te bijelo meso u različitim sosovima, kao i isprženo pačije meso.

Među najprodavanijim jelima u restoranima su neotrovne škorpije. Oni koji jedu škorpije, njen okus upoređuju s okusom masnih naslaga s repa ovce.

Dok ih jedni jedu iz čiste radoznalosti, drugi ih konzumiraju jer uživaju u okusu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak