Prekrasni prizori: Kiša meteora osvijetlila nebo iznad Sarajeva

2
Radiosarajevo.ba

Meteorska kiša Perzeidi je spektakularni meteorološki fenomen koji se javlja svake godine tokom augusta.

Vrhunac se događa između 11. i 13. augusta, kada je broj vidljivih meteora najveći, a u idealnim uslovima moguće je vidjeti i do 100 meteora na sat.

Fotoreporter portala Radiosarajevo.ba zabilježio je prizore iz noći s 11. na 12. august iznad Sarajeva.

Ademir Zurapović o suđenju na Olimpijadi i linču iz Srbije: "Takve stvari me ne dotiču"

Perzeidi prolaze kroz našu atmosferu svake godine kada Zemlja kruži kroz krhotine koje je ostavila Swift-Tuttle kometa. Kada te krhotine uđu u Zemljinu atmosferu, ponekad pri brzinama i do 200.000 kilometara na sat, i počnu da sagorijevaju, to izgleda kao nalet zvijezda padalica.

Ovaj prirodni svjetlosni spektakl posebno je atraktivan jer se meteori mogu vidjeti sa svih mjesta na Zemlji, ali su najbolje vidljivi u područjima s minimalnim svjetlosnim zagađenjem.

Posebnost meteorske kiše leži u njihovoj dugoj historiji posmatranja. Ovaj meteorološki fenomen zabilježen je u tekstovima još od antike, a starim Rimljanima bio je poznat kao "suzne noći". U narodu se vjerovalo da meteori predstavljaju suze svetog Lovre koje padaju na Zemlju, zbog čega se često povezivao s legendom o njegovom mučeništvu.

Perzeidi svoj naziv duguju sazvježđu Perzej, iz kojeg se čini da izlaze, iako meteori mogu biti vidljivi u bilo kojem dijelu neba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak