Pogledajte igru labudova ispod Rimskog mosta: Podsjećaju nas na ljepotu ovog izletišta

2
Radiosarajevo.ba

Na Ilidži se nalazi omiljeno izletište Sarajki i Sarajlija, Rimski most.

Ovo poznato izletište bilo je i tema pjesmi, kao što je Fildžan viška, u kojem se pjevalo o piknicima i izletima u kojima su uživale sve generacije.

Danas, presušivanjem rijeke Bosne ispod Rimskog mosta, poznatog sarajevskog izletišta i ljepoti istog podsjećaju samo labudovi koji plivaju po dijelu gdje vode ima još malo.

Preminuo Budimir Lončar, posljednji ministar vanjskih poslova SFR Jugoslavije

Presušivanje rijeke Bosne na Ilidži po životinjski i biljni svijet može ostaviti značajne posljedice, posebno za staništa labudova koji ovaj dio naseljavaju dugi niz godina.

Ne zna se ko je izgradio Rimski most, no zna se da ga je Rustem paša-Hrvat dao obnoviti negdje oko 1762. godine po molbi stanovnika Sarajeva.

Potresni prizori i kod Rimskog mosta na Ilidži: Rijeke skoro više nema

Dobio je naziv Rimski most zbog plitkog reljefa na kamenoj ploči na kojoj je prikazana gola figura u stojećem položaju lijeve noge prekrižene preko desne, s desnom rukom podignutom iznad glave i lijevom rukom prekriženom preko grudi.

Rimski most je spomenik historije, te jedan od simbola grada.

Ali za njegovu budućnost, budućnost vrela i rijeke Bosne, te njenih stanovnika, borba tek predstoji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak