Gigi Hadid i Zayn Malik pomjeraju granice mode

Radiosarajevo.ba
Olivier Rousteing, kreativni direktor Balmaina je jedan od brojnih dizajnera koji su inspirirani trendom pretapanja granica među spolovima.

"Mladići nose šminku, žene kupuju mušku odjeću i plašese biti ono što jesu. Ova ili ona kategorija - koga briga? Oni se sami žele definirati", kaže Rousteing.

Ovaj "gender bending" trend sve je popularniji u pop kulturi ali i na modnoj pisti.

Alessandro Michele odavno odijeva svoje Gucci djevojke u kicoška odijela, a Gucci mladiće u cvjetne dezene. Glumica Evan Rachel Wood je nosila Altuzarra smokinge na crvenom tepihu, pjevač Pharrell Williams bisere i sako od tvida. Dizajneri poput Miuccije Prade i Rafa Simonsa spajaju mušku i žensku kolekciju, koristeći iste tkanine, ukrase, siluete...

Nova kampanja koju su za Vogue napravili Zayn Malik, Gigi i Anwar Hadid pokazuje kako se ovi milenijalci ne žele definirati kao mladići ili djevojke.

"Nije riječ o spolu. Riječ je obliku i onome u čemu se osjećate ugodno. I uvijek je zabavno eksperimentirati", kazala je Gigi Hadid.

Pogledajte fotogaleriju koju su snimili za Vogue.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak