Fotografija "male Bosne" u Splitu iz 1968. izazvala raspravu na internetu

2
Radiosarajevo.ba
Fotografija "male Bosne" u Splitu iz 1968. izazvala raspravu na internetu

Jedna fotografija iz maja 1968. godine izazvala je veliku raspravu na društvenim mrežama. Fotoreporter Stanko Karaman uhvatio je zanimljiv momenat iz Splita - okićen turskin ćilimima, robon, merlima, džezvama...

"Reklo bi se 'mala Bosna' usrid najsplitskijega dila Splita", navodi Slobodna Dalmacija.

Kažu kako 300 godina turskog susjedstva i stalne trgovine nisu zaobišli ni primorske gradove u ovoj zemlji.

Zemljotres nedaleko od granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske

Tako su na društvenim mrežama neki napisali:

"Sramota. Balkan, fala Bogu da smo se ovoga rišili".

Kako piše ovaj medij, čovjek s fesom na glavi bio je šjor Andro Mariani, dok je 'lipa šinjorina', obučena po zadnjoj modi, Ankica Unić rođena Ševo. 

Foto: Stanko Karaman: Slika iz 1968. godine

"Andro je najprije vodija butigu 'Bosnafolklora' koja je bila kraj Bobisa na Rivi i tu se prodavalo svega iz Bosne i ljudi su to volili: džezve, ćilime, razno kovano posuđe, popularne tamburine ka šta je ovi na slici - po Splita je takav imalo u tinelu. Poslin je Andro otvorija svoju butigu kraj jugoistočne kule s istin asortimanon.

A bija je trgovac kakvoga nije bilo na daleko, zafrkant, uvik dobre volje, obrlatija bi te da nisi zna kako i utrapija ti nešto šta ti prije pet minuti nije palo na pamet kupit. A šta bi se danas tribali toga sramit, onda se prodavalo bosansko i svit je kupova, a danas je sve kinesko, pa opet kupujemo", govori Karaman.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak