Zvjerinjak u Pionirskoj dolini spreman za lavove

Radiosarajevo.ba


Postavljanjem specijalnih- neprobojnih staklenih portala, izgradnja objekta za smještaj zvijeri u RZC Pionirska dolina i zoo vrt, a koju realizira preduzeće Park praktično je završena.

"Nakon procedure tehničke primopredaje objekta i dobijanja upotrebne dozvole, koja nam predstoji u narednim danima, preostaje proces nabavke i transporta životinja, odnosno lavova, a to je između ostalog uslovljeno i vremenskim prilikama koje nas očekuju u narednih nekoliko mjeseci", rekli su za Radiosarajevo.ba iz press službe KJKP Park.

Objekat za smještaj zvijeri  zauzima površinu od 1.200 m2, s tim da vanjski prostor odnosno trkalište zauzima 1.0002, u čijem sastavnom dijelu se nalazi i bazen, dok se unutrašnji dio prostire na oko 200 m2.  Unutrašni dio objekta sačinjen je od prostorija za smještaj životinje tokom niskih vanjskih temperatura (zime), za smještaj gravidne životinje, za boravak osobe koja će biti zadužena za brigu i hranjenje životinja, te za liječnički tretman životinje.

Objekat u kojem će biti smještene životinje urađen je po najsavremenijim standardima za smještaj i humano držanje takvih životinja, a mentorsku preporuku na projekat dali su zoo vrtovi iz Zagreba i Hanovera.

Cjelokupan vanjski dio objekat izgrađen je od kamena, a zoo vrt firma 'JUB' donirala potrebnu količinu kvalitetnih boja kojima su obojeni i dekorisani unutrašnji zidovi objekta.

"Svakako želimo naglasiti da na objektu nigdje nisu upotrijebljene rešetke ili slične zaštitne željezne prepreke, već staklo, tako da će posjetioci imati puno ugodniji prizor i posmatranje životinje, a i sama životinja boravit će u humaniziranijem životnom prostoru", rečeno je u KJKP Park.

Sedam kilograma mesa po lavu

Stanovnici novoizgrađenog objekta će bitilavovi, a briga o ovim životinjama će biti vrlo važan segmenat ukupnog projekta.

"Kada otpočne procedura nabavke životinja i kada se donese konačna odluka koje i iz kojeg zoo vrta u Evropi će biti prihvaćene životinje za naš zoo vrt, počet će i dogovori s tom istom ustanovom o obuci naših hranilaca, veterinarskih tehničara", rekli su iz press službe KJKP Park.

Istakli su da im je cilj da hranioci iz njihovog zoo vrta do detalja budu upoznati s životnim ciklusom i navikama konkretno životinja-primjeraka kojima će doći u RZC Pionirska dolina.

"Prema našim proračunima i prikupljenim iskustvom od zoo vrtova iz regiona, koji imaju praksu čuvanja i uzgoja lavova, za ishranu lavova konkretno jedinke koja živi u ovakvim uslovima potrebno je sedam kilograma mesa dnevno. Međutim, meso koje se koristi za ishranu lavova u zoo vrtu, iz razloga zaštite zdravlja i dužeg životnog vijeka same životinje, treba svakako biti veterinarski pregledano i odobreno", istakli su iz KJKP Park i dodali da će zatražiti podršku nadležnih institucija, prijatelja RZC Pionirska dolina, kao i sponzora posebno iz oblasti mesne industrije kako bi lavovi imali pravilnu i kvalitetnu ishranu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak