Zvijezda 'Smrtonosnog oružja' dolazi na SFF

Radiosarajevo.ba
Zvijezda 'Smrtonosnog oružja' dolazi na SFF

Danny Glover, eminentni glumac, producent i humanitarac ovogodišnji je kustos Katrin Cartlidge fondacije. On će u Sarajevu predstaviti dobitnika nagrade Katrin Cartlidge fondacije, saopćeno je iz Sarajevo Film Festivala.

Više od 25 godine Danny Glover je prisutan na teatarskim pozornicama i malim i velikim ekranima . Kao glumac se pojavljuje u blockbusterima poput Lethal Weapon (Smrtonosno oružje), sve do malih nezavisnih filmova, od kojih je neke i sam producirao.

Glover je veoma cijenjen i zbog svog aktivizma i dobrotvornog rada, posebno kroz programe koji zagovaraju privrednu pravdu, pružanje zdravstvene njege i obrazovanje u Sjedinjenim Američkim Državama i Africi, za šta je 2006. odlikovan priznanjem DGA Honor, a 2011. Pioneer Award Državnog muzeja građanskih prava.

Između 1998. i 2004. Glover je bio ambassador dobre volje Ujedinjenih Nacija, te se bavio problemima siromaštva, bolesti i ekonomskog razvoja u Africi, Latinskoj Americi i na Karibima. Francusko Ministarstvo kulture mu 2011. dodjeljuje prestižnu nagradu Medaille des Arts et des Letters, a Međunarodni filmski festival u Deauvilleu posvećuje Tribute to sekciju. Glover je trenutno ambasador UNICEF-a.



Godine 2005. Glover zajedno sa scenaristicom i producenticom Joslyn Barnes osniva producentsku kuću Louverture Films sa sjedištem u New Yorku. Kuća je posvećena razvoju i produkciji filmova od istorijskog značaja, koji se bave društvenim temama, te imaju komercijalnu i umjetničku vrijednost.

Među filmovima na kojima je Glover radio kao izvršni producent su i Bamako, Trouble the Water, te  nagrađivani film The Black Power Mixtape  1967-197, The House I Live In...

Glover je rođen u San Franciscu, a školovao se u Black Actor’s Workshop na Američkom teatarskom konzervatoriju. Debitantska uloga u brodvejskoj predstavi Master Harold.. and the Boys, Places in the Heart, Witness, The Color Purple. Ostavio je veliki trag u serijalu Lethal Weapon u kojem glumi zajedno s Malom Gibsonom....

Što se tiče malih ekrana, Glover je dobitnik nagrada Image i Cable ACE, a bio je nominovan i za nagradu Emmy za ulogu u filmu Mandela u produkciji HBO-a. Takođe je osvojio Emmy nominacije za uloge u priznatoj mini-seriji Lonesome Dove i filmu Freedom song, kao i za režiju za film Just a Dream. Od novijih ostvarenja Glover je glumio u popularnoj televizijskoj seriji Touch, te završio snimanje filma Muhammad Ali's Greatest Fight, u kojem tumači ulogu sudije Thurgooda Marshalla.

Fondacija Katrin cartlidge: Motivirana Katrininim inspirativnim likom i djelom, namjera Fondacije je da novim glasovima, perspektivama i stavovima da priliku da se vide i čuju. Posljednjih devet godina, Fondacija je od kruga Katrininih brojnih prijatelja i kolega, birala kustosa, koji je onda birao dobitnika godišnje stipendije. Dobitnik je uvijek novi filmski glas čiji rad, na neki način, utjelovljuje Katrinin integritet duha i predanost nezavisnom filmu.

Kustosi koji su do sada pomogli rad Fondacije: glumci Charlotte Rampling, Emily Watson i Stellan Skarsgård, reditelji Mike Leigh, Simon McBurney i Danis Tanović, kao i John Lyons, Annie Nocenti i fotograf Juergen Teller.

Stipendisti se nagrada uručuje na posebnom gala događaju na Sarajevo Film Festivala.

Putem svojih povjerenika i pokrovitelja, Fondacija također predano radi na pomoći mladim filmskim stvaraocima, pružajući praktičnu i kreativnu podršku.

Dobitnici stipendija i kustosi
Diana El Jeiroudi i Orwa Nyrabia (2012 – Jeremy Irons)
Hala Lotfy (2011 – Charlotte Rampling)
CINÉ INSTITUTE HAITI (2010 – Annie Nocenti)
Juanita Wilson (2009 – Stellan Skarsgard)
Faruk Šabanović (2008 – Danis Tanović)
Cary Fukunaga (2007 – John Lyons)
Eyas Salman (2006 – Simon McBurney i Juergen Teller)
Amy Neil (2005 – Emily Watson)
Greg Hall (2004 – Mike Leigh)

Povjerenici: Peter Gevisser, Mike Leigh, Simon McBurney, Chris Simon i Cat Villiers.

Pokrovitelji: Allison Anders, Rowan Atkinson, Jean Marc Barr, Lilo Baur, John Berger, Lex Braes, David Byrne, Ewen Bremner, Barbara Cartlidge, Michelle Cartlidge, Carolyn Choa, Theo Cook, Clint Dyer, David Gothard, Kate Hardie, Lodge Kerrigan, Beeban Kidron, Michael Lazo, Roland Legiarda-Laura, Alan Linn, John Lyons, Annie Nocenti, Andy Paterson, Simon Perry, Charlotte Rampling, Bingham Ray, Saskia Reeves, Ian Rickson, Harriet Robinson, Stellan Skarsgĺrd, Jim Stark, Becky Swift, Danis Tanovic, Juergen Teller, David Thewlis, Paul Trijbits, Lars Von Trier, Emily Watson i
David Yates.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak