Zrak zagađen, ali manje u odnosu na prethodne dane

Radiosarajevo.ba
Zrak zagađen, ali manje u odnosu na prethodne dane


U Kantonu Sarajevo zrak je blago zagađen, tj. zagađenje je manje u odnosu na stanje kakvo je bilo u tri navrata  od 20. decembra do 5. januara, potvrdio je Feni viši stručni saradnik u Odsjeku za kvalitet zraka pri Federalnom hidrometeorološkom zavodu Enis Omerčić.

Jutros možemo reći da su što se tiče sumpordioksida parametri dosta niži i prašina je prisutna, ali neće porasti koliko je to bilo u ovim prethodnim epizodama zagađenja, kazao je Omerčić.

Po njegovim riječima, protekla tri dana nakon epizode visokog stepena zagađanja u KS-u imali smo promjene u meteorološkoj situaciji, tj. u čišćenju zraka i parametri zagađenja su spušteni na normalne podnošljive nivoe.

Blago zagađenje

"Od jučer opet se desilo blago povećanje zagađenja, osobito po standarnim parametrima što se odnosi na prašinu. Međutim, još  ne dostižemo vrijednosti kakve smo imali u prethodnim epizodama, kazao je Omerčić dodavši da su jučer na Otoci i Ali-pašinoj ulici vrijednosti prašine bili ispod 400 mikrograma, što jeste visoko, međutim, dosta niže za 30-40 posto u odnosu na prethodnu epizodu zagađenja", rekao je Omerčić i dodao da je, što se tiče sumpordioksida također blago povećavali.

"Međutim, sumpordioksid, kao parametar, za razliku od prašine, se mnogo kraće zadržava na tim visokim vrijednostima. Jutros se on nalazi ispod 150 mikrograma, što jeste visoka vrijednost, ali nije nešto što je alarmantno", rekao je Omerčić.

U narednih nekoliko dana očekuje se kiša praćena vjetrom, te se ne očekuje nastavak akumulacije zagađujućih materija u zraku.

"Dakle i ova epizoda s visokim zagađenjem će biti završena, ostaje da vidimo kakvo će nas vrijeme poslužiti u ostatku zime", kazao je za Fenu Omerčić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak