Zorica Brunclik u Zetri: Taj život za nas ne važi

Radiosarajevo.ba

U sarajevskoj Zetri večeras je Zorica Brunclik održala solistički koncert pred oko sedam hiljada ljudi. Optimisti bi rekli popunjeno, a pesimisti poluprazno. No nema nikakve sumnje da je jedna od legendarnih kafanskih pjevačica iz jugoslavenskih osamdesetih u Sarajevu kulturna činjenica.

FOTO+VIDEO: Kako je Sarajevo dočekalo Zoricu Brunclik

Kako i ne bi bila, lokalne televizije stalno vrte realityje u kojima svako malo pokazuju njezin autoritet i njezino otvoreno ulizivanje ciljnoj grupi koju možemo nazvati bosanskohercegovačkom folk publikom.

Čime je Aca Lukas privukao 15.000 ljudi

Naš problem, ako ga uopće ima, je dvostruk. S izuzetkom Dine Merlina, popularna muzika nije našla put do slušalaca, a srbijanske televizije su učinile sve da naprave revival folka devedesetih. 

Taj život za nas ne važi

''Use, nase, podase'' rekla bi stara poslovica u koju se apsolutno uklapa estradna pojava Zorice Brunclik. Ona - sretna, uvećana i botoksirana još uvijek zabavlja ljude i u tome ne treba tražiti nikakvo moralno čistunstvo. Ko god plati porez i dobije dozvolu, neka svira i pjeva. 

To što će oni sitničaviji među nama dozvati u sjećanje činjenicu da je svojevremeno trebala biti ministrica za kulturu Miloševićeva režima, ne treba brinuti publiku. Baš kao ni to što je nekada najbolje pjevala ciganski blues Ljiljane Petrović i pjesmu Ovaj život za mene ne važi.

Kome je do koncerata Robbieja Williamsa, Boba Dylana ili grupe One Republic, neka ide u Beograd, Zagreb ili Ljubljanu. Taj život za nas ne važi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak