ZOI '84: Radnici bez plata, ali spremni za ski sezonu

Radiosarajevo.ba
ZOI '84: Radnici bez plata, ali spremni za ski sezonu

Najavom naredne sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva za 25. novembar završena je današnja sjednica na kojoj su vijećnici za počasnog građanina Sarajeva proglasili kompozitora Đelu Jusića, a Turskoj agenciji za međunarodni razvoj i saradnju TIKA dodijelili priznanje Plaketa Grada Sarajeva.

Na funkciju gradskog pravobranioca imenovana je Jasmina Karović, kojoj će pokretanje postupaka povrata imovine Grada Sarajeva od Kantona Sarajevo i provođenje postupaka uknjižbe imovine Grada Sarajeva biti jedni od najvažnijih zadataka.

Vijećnici su danas primili k znaju Informaciju o pripremljenosti KJP ZOI '84 za predstojeću zimsku sezonu i Informacija o pripremljenosti javnih komunalnih preduzeća i drugih službi za zimski period u gradu Sarajevu.

Zanemarujući činjenicu da već četiri mjeseca nisu dobili plaće uposlenici ZOI '84 aktivno rade na pripremama predstojeće sezone 2013./14., povodom čega je od oktobra počela akcijska prodaja ski-karata za Ski centar Bjelašnica – Igman.

Za završnu fazu remonta sredstava rada i dobijanja upotrebnih dozvola neophodna su sredstva u iznosu od oko 200.000 KM, koja će biti osigurana iz pretprodaje sezonskih ski-karata.

Sva postrojenja za proizvodnju, transformaciju i distribuciju toplotne energije do početka sezone grijanja će biti u potpunosti spremna za normalnu funkciju.

Na osnovu člana 40. Statuta Grada Sarajeva Klub vijećnika SDP-a BiH podnio je Prijedlog za raspravu o radu i odgovornosti u vezi sa vršenjem dužnosti gradonačelnika, te donošenje Odluke o smjenjivanju gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića.

Klub vijećnika SDP-a BiH konstatovao je, kako je Feni rekla Arijana Talović, šef Kluba vijećnika SDP-a, da je gradonačelnik Sarajeva u više navrata u vršenju svoje dužnosti djelovao u suprotnosti sa zakonom, Statutom i Poslovnikom, te izlazio iz okvira datih ovlaštenja. Ovu inicijativu podržao je i Klub vijećnika SBB-a BiH.

Provedbom Odluke o upotrebi grba, imena i isticanju zastave Grada Sarajeva, koju su danas kao informaciju primili k znanju vijećnici Gradskog vijeća, ostvaruju se dva bitna interesa Grada Sarajeva - promocija ugleda Grada Sarajeva i prihod Gradu.

Usvojena je i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana Park šuma Mojmilo, koje je inicirala Općina Novi Grad kako bi se stvorile mogućnosti za izgradnju Međunarodnog kulturnog centra East West Sarajevo.

Vijećnici su primili k znanju Informaciju o implementaciji presude Ustavnog suda Federacije BiH o provedbi prava Grada Sarajeva na lokalnu samoupravu i Informacija o pristupanju izradi Gender akcionog plana Grada Sarajeva.

Gender Akcioni plan Grada Sarajeva za implementaciju Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou obavezuje lokalnu samoupravu da se nizom aktivnosti bavi poboljšanjem svih aspekata javnog i društvenog života u našoj sredini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak