Znate li koji grad u Bosni i Hercegovini leži na devet rijeka?

2
Radiosarajevo.ba

Prekrasna priroda, bogata historija i kultura, šarmantni gradovi, fascinantni vodopadi…

Bez sumnje, Bosna i Hercegovina je prepuna prirodnih ljepota i s razlogom je posljednjih godina sve češće odredište za izlet gostima s dalmatinske obale.

Dodatnu joj čar daje lokalno stanovništvo koje svoje goste dočekuje širokih ruku i otvorena srca te uz bogatu domaću trpezu. No, jeste li znali koji grad u BiH leži na čak devet rijeka?

Poznato o čemu su razgovarali Bećirović i Erdogan: "Prijateljstvo BiH i Turske je neraskidivo"

Smješten u srcu sjeverozapadne Bosne i Hercegovine, Sanski Most pravi je prirodni fenomen i dragulj među gradovima ove prekrasne zemlje.

Za razliku od većine mjesta, ovaj grad se može pohvaliti neobičnom geografskom karakteristikom – izrastao je na spoju čak devet rijeka. Dok druge sredine krase tek jedna rijeka ili dva potočića, Sanski Most se kroz stoljeća razvio pod blagoslovom rijeke Sane i njenih osam sestrinskih rijeka: Sanice, Dabra, Zdene, Blihe, Majdanske rijeke, Japre, Sasinke i Kozice.

Prirodne ljepote BiH: Ovo idilično mjesto udaljeno je samo sat vremena vožnje od Sarajeva

Njegov nadimak "Grad cvijeća", kako su nekada nazivali Sanski Most, govori o raskoši i ljepoti zelenih površina, ali ono što danas privlači posjetioce jesu prirodne ljepote koje okružuju grad. Sa zapada ga štiti impozantna planina Grmeč, dok s istoka nad njim bdiju Mulež i Behremaginica, što stvara jedinstveno okruženje koje posjetioca odmah uvodi u svijet netaknute prirode. Planine i rijeke ovdje se stapaju u jedinstvenu harmoniju koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Posjetioci koji kroče u Sanski Most slažu se u jednom: toplina i gostoprimstvo lokalnog stanovništva osjećaju se na svakom koraku. Ljudi ovdje nisu "samo" domaćini, oni su čuvari tradicije i prirodnih bogatstava, i s ponosom pokazuju svima ljepote svog grada. Bilo da šetate uz obalu Sane ili istražujete skrivene kutke brojnih riječnih tokova, osjetićete posebnu povezanost ovog grada s vodom i prirodom koja ga okružuje. Od divnih rijeka do okolnih planina, baš svaki kutak Sanskog Mosta priča priču o bogatstvu – prirodnom, ali i onom ljudskom.

Zahvaljujući povoljnom geografskom položaju i blagoj klimi, područje današnjeg Sanskog Mosta bilo je naseljeno još u predistorijskom razdoblju. O tome svjedoče brojna arheološka nalazišta, poput gradina koje otkrivaju tragove drevnih zajednica. Predistorija ovog kraja odnosi se na vrijeme prije dolaska Rimljana, koji su kasnije zavladali ovim područjem.

Iako pronađeni spomenici i arheološki ostaci nisu pružili dovoljno podataka o ranijim imenima i stanovnicima, antički izvori bilježe da su u dolinama rijeka Sane i Vrbasa živjeli Mezeji, jedno od ilirskih plemena. Prvi spomen naselja pod imenom Mren, koje je u 9. vijeku služilo kao luka, datira iz 820. godine. Upravo iz tog malog naselja polako se razvijao današnji Sanski Most, piše Putni kofer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak