Zlatište: Umjesto ogromnog krsta rekreacioni centar

Radiosarajevo.ba
Zlatište: Umjesto ogromnog krsta rekreacioni centar

Parcela na lokalitetu Zlatište na olimpijskoj planini Trebević iznad Sarajeva, u čijoj su se blizini navodno trebali graditi crkva i veliki krst, prodata je biznismenu iz Republike Srpske (RS) koji planira graditi rekreacioni centar, saznaje Dnevni avaz

Također, još jedna poznata ratna kota, Osmice, s koje je sijana smrt na građane Sarajeva, prodata je poduzetniku iz Sarajeva, javlja Fena

Kako je potvrdio Avazu dobro upućen izvor, blizak lokalnim vlastima, na obje lokacije gradit će se turističko-rekreacioni centri, a niko neće graditi vjerske objekte ili postavljati bilo kakve spomenike.

Bojo Gašanović, načelnik općine Istočni Stari Grad, potvrdio je da su lokacije Zlatišta i Osmica prodate, ali o detaljima nije želio govoriti, niti otkriti ko su novi vlasnici tog zemljišta. 

"Tačno je da su ove lokacije prodate i tu će biti turistički centri. Na Zlatištu će samo biti turistički centar i ništa drugo. U toku je izrada regulacionog plana, koji bi trebao biti gotov za mjesec", kaže Gašanović. 

Komisija za državnu imovinu BiH krajem novembra prošle godine donijela je odluku da se tačno 1.095.611 metara kvadratnih državnog zemljišta na Zlatištu iznad Sarajeva dodijeli Republici Srpskoj

Prema ranijim najavama, boračka udruženja RS imala su namjeru tu podići veliki kompleks kojim bi dominirali krst visok 26 metara i crkvu, kao spomenik žrtvama RS u proteklom ratu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak