Zimska sezona već sada bolja od prošlogodišnje

Radiosarajevo.ba
Zimska sezona već sada bolja od prošlogodišnje

Iako je prošlo tek nešto više od polovine zimske sezone, u nekim bh. ski-centrima navode da se već sada može potvrditi da je ovogodišnja sezona bolja od prethodne po posjećenosti i uslovima za skijanje, pišu Nezavisne.

Naime, od početka zimske sezone bilježi se odlična posjećenost koju u nekim ski-centrima mjere hiljadama gostiju, ljubitelja skijanja, ali je i sve više onih koji vrijeme provode samo šetajući uređenim stazama.

Uslovi za zimske sportove i odmor i jučer su bili idealni, jer su temperature bile nešto ispod nule, a visina snijega, u zavisnosti od ski-centra, kretala se oko jednog metra.

Zorica Stojanović, glasnogovornica Olimpijskog centra Jahorina, kaže da je do sada prošlo nešto malo više od polovine zimske sezone te da se očekuje još dosta skijaških dana.

"U svakom slučaju, do sada smo jako zadovoljni zimskom sezonom i ona je definitivno bolja od prošle", rekla je ona.  Podsjetila je da su ove sezone sa skijanjem počeli 11. decembra te da su sve staze na kompletnom skijalištu radile, jer su prije toga stvoreni uslovi da počnu i sa vještačkim osnježavanjem.

Govoreći o posjećenosti na Jahorini, Stojanović je istakla da je proteklog vikenda, kao i većinu vikenda, bilo oko 3.000 skijaša dnevno i oko 2.000 do 2.500 gostiju koji šetaju, a ne skijaju.

"Ove godine je na Jahorini možda najveća posjećenost gostiju koji ne skijaju, već iskoriste vikend da pobjegnu iz gužve i grada, da šetaju i uživaju u prirodi", navela je ona.

Najviše gostiju iz susjednih zemalja

Prema njenim riječima, na Jahorini je do sada, pored domaćih, najviše gostiju definitivno iz zemalja bivše Jugoslavije i to najviše iz Srbije, zatim Crne Gore, Hrvatske i Slovenije. "Ove godine je povećan broj gostiju iz Rusije i Turske, dok su zabilježeni i sporadični dolasci u grupama iz Njemačke, Grčke, Italije, Mađarske i Makedonije, Poljske i drugih zemalja", kazala je Stojanović.

Prema podacima preduzeća KJP ZOI '84 Sarajevo, uslovi za skijanje na Igmanu i Bjelašnici su jučer bili idealni, što svakako pogoduje ljubiteljima zimskih sportova i prirode. Punom parom se, prema raspoloživim informacijama, radi i u ski-centru Babanovac na Vlašiću, koji je takođe bilježio veliku posjećenost, dok su i uslovi za zimsku sezonu bili odlični.

Slična situacija je i u ski-centru Kozara, gdje su kazali da su juče uslovi za skijanje bili dobri, uz visinu snijega na stazi od 60 centimetara i nisku temperaturu, dok su naveli da ski-lift radi i u noćnom terminu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak