Zijad Švrakić: Titulu 1985. osvojila su djeca kluba s Koševa

Radiosarajevo.ba
Zijad Švrakić: Titulu 1985. osvojila su djeca kluba s Koševa

Priča o Zijadu Švrakiću, nekadašnjem fudbaleru kluba s Koševa, tipična je priča jednog velikog zaljubljenika u najvažniju sporednu stvar na svijetu, a koja i danas traje.

Tekst u rubrici Šta drugi pišu preuzimamo s prijateljskog portala Oslobodjenje.ba

"Davne 1970. godine, na parkingu ispred stadiona Koševo, FK Sarajevo je organizovao turnirsko takmičenje djece za prijem u pionire kluba, na koji su me dovela starija raja sa Bjelava. Nakon višesatnih provjera od nekih 500 dječaka, nas je deset bilo primljeno i od tada kreće moja fudbalska karijera, mada moram reći da sam uporedo sa treniranjem bio i ludi navijač  Sarajeva", prisjeća se Zijad Švrakić, koji će kasnije proći cjelokupnu omladinsku školu Sarajeva.

"Smatran sam velikim talentom, ali sam nakon isteka juniorskog staža morao da idem na kaljenje u Unis iz Vogošće, mada sam u juniorima igrao izvanredno.  Nakon Unisa sam otišao u vojsku, da bi poslije vojske šest mjeseci proveo u Iskri iz Sarajeva, te se ponovo vratio u svoj voljeni klub".

Kapiten u Turskoj

Za Sarajevo je Zijad Švrakić igrao od 1983. do 1987. godine, dakle u periodu kada je drugi put šampionska titula stigla na Koševo.

"Titula prvaka Jugoslavije je nešto što ne mogu zaboraviti dok sam živ. Liga u kojoj smo mi bili prvaci je bila izuzetno kvalitetna, a najzanimljivije je to što smo se mi godinu ranije borili za opstanak, da bi naredne na vrlo dominantan način osvojili titulu. Bili smo i ostali prijatelji, a uz to mi smo svi bili veliki navijači Sarajeva, čak nas je 90 posto prošlo kompletnu školu kluba i zato ta titula ima svoju težinu, jer su je osvojila djeca kluba".

Nakon igranja u Sarajevu, Švrakić odlazi u inostranstvo.

"U Turskoj sam proveo sedam predivnih godina, igrajući za Adanademispor, Galatasaray, Ankaragucu i Karsiyaka. Bio sam jedan od rijetkih stranih igrača koji je nosio kapitensku traku, u Karsiyaka".

U omladinskim selekcijama bivše Jugoslavije Švrakić je sakupio deset i jedan nastup za olimpijsku reprezentaciju.

"Kao veliki talenat bio sam pozivan u reprezentaciju. Nažalost, u reprezentaciji sam doživio i najteži trenutak u karijeri, kada sam se teško povrijedio u Tripoliju, pred Olimpijske igre u Los Angelesu, a bio sam uvršten među 23 igrača koji idu na to takmičenje 1984. godine."

Decenija na Malti

Nakon igračke, Zijad Švrakić se okreće trenerskoj karijeri.

"Deset  godina sam proveo na Malti trenirajući Rabat Ajax sedam godina i Florijanu tri godine. Nakon tih godina provedenih na Malti, vratio sam se u Bosnu, gdje sam se uključio u rad omladinskog pogona Sarajeva. Međutim, nakon godinu sam uz pomoć kolege Senada Krese dobio angažman u Kuwaitu, gdje sam ostao pet godina, četiri u Al Jahru i jednu u Al Salmija. Po povratku u Bosnu, godinu nisam radio ništa, da bi nakon toga otišao u Oman, u klub AL Seeb, na preporuku našeg trenera i mog prijatelja Faruka Kulovića i tamo sam proveo jednu godinu. Trenutno sam u Sarajevu bez angažmana, bolje rečeno, čekam da li će se neko sjetiti da me pozove da prenesem nešto od svoga znanja i iskustva na mlade igrače", kaže na kraju Zijad Švrakić kojeg Turskoj zovu Zija Yildiz, što u prevodu na bosanski znači zvijezda. Svojim igrama, ne samo u Turskoj, Zijad Švrakić je to opravdao. Ne samo kao igrač, već i kao čovjek, insan što bi rekli i Turci, a i mi. 

Lijepi trenuci u karijeri

Zijad Švrakić se rado sjeća lijepih trenutaka u karijeri.

"Imao sam mnogo lijepih trenutaka u karijeri i zaista je teško  izdvojiti najljepši . Ipak bih izdvojio nekoliko takvih. Ako se izuzme titula prvaka, naravno ide gol koji sam dao Želji, poziv u olimpijsku reprezentaciju Jugoslavije, te prvi gol u Turskoj protiv Fenerbahcea", kaže Švrakić.

Plasman na SP je fantastičan uspjeh

U medijima i putem društvenih mreža Zijad Švrakić sve vrijeme podržava fudbalsku reprezentaciju BiH i rad selektora Safeta Sušića.

"Kao veliki navijač bh. reprezentacije, očekujem dobre partije u Brazilu, mada je za mene sam plasman na SP fantastičan uspjeh", kaže Švrakić.

Pratite sportsku rubriku portala Radiosarajevo.ba na Facebooku

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak