Ženska mreža zahtijeva javno izvinjenje Efendića

Radiosarajevo.ba
Ženska mreža zahtijeva javno izvinjenje Efendića

Predstavnice Ženske mreže Bosne i Hercegovine (ŽMBiH) oštro osuđuju izjavu Semira Efendića, načelnika Općine Novi Grad i zahtjevaju javno izvinjenje zbog neprofesionalnih i uvrijedljivih komentara koje je napisao povodom prosljeđene informacije da je osnovan neformalni Klub parlamentarki u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Osnivanje ovakvog kluba je izraz potrebe parlamentarki da efikasnije međusobno surađuju u donošenju zakona i politika koje ciljaju na unaprijeđenje položaja i zaštitu (ljudskih) prava i građanki/a. Takođe, sloboda okupljanja i udruživanja zagarantovana je domaćim propisima, kao čl.11 Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama.

"ŽMBiH ne želi društvo u kojima će se tolerisati sesističko i diskriminirajuće ponašanje u privatnom i javnom prostoru, te poručuju da je g. Efendić seksista i diskriminator i da kao takav ne može vršiti funkciju koja od njega zahtjeva da sprovodi zakone i podržava pozitivne i afirmativne akcije, koje su za dobrobit svih građana i građanki!", navodi se u saopćenju. 

Izjava Semira Efendića, načelnika Općine Novi Grad:
“Spolna pripadnost je potpuno pogrešna osnova za političko organiziranje i može donjeti samo štetu, a naročito po žene kojima se kroz takve organizacije ispere mozak do mjere da vise nisu sposobne za normalnu socijalizaciju sa ostatkom društva.”, pokazuje subjektivni patrijarhalni i diskriminirajući stav o ženama koji šteti u velikoj mjeri razvoju bh. društva. ŽMBIH ne toleriše i osuđuje javno i privatno mišljenje i stavove da su žene te koje su po tradiciji i patrijarhalnim postulatima nepotrebne u političkom i javnom životu BiH.
U svojim retrogadnim izjavama Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad, nije samo ugrozio dostojanstvo i integritet žena političarki, nego svih žena. “Govorom mržnje” prema ženama koji su u suprotnosti sa domaćim propisima i međunarodnim konvencijama, g. Efendić je pozvao na eliminisanje žena iz političkog okruženja i smanjenje učešća žena u tom segmentu, kaže se u saopćenju Ženske mreže BiH.

ŽMBIH je mišljenja da za seksističke i diskriminirajuće izjave država mora obezbijediti sankcije, pogotovu ako te izjave dolaze od onih koji su zaduženi za uspostavljanje uslova jednakih mogućnosti bez obzira na spolne i rodne uloge. 

"Mi tražimo da predstavnici/ce nadležnih institucija KONAČNO preuzmu odgovornost i počnu raditi posao za koje ih građanke i građani plaćaju, te da sankcionišu sve oblike nasilnog ponašanja i diskriminacije žena od strane muškaraca, bez obzira da li je diskriminacija ili nasilje provedeno u javnom ili privatnom prostoru. U koliko se nešto ne uradi po ovom pitanju bh. društvo će još dublje upasti u jamu bezakona i beznađa, čime ćemo jasno poslati sliku, što domaćoj što međunarodnoj javnosti, međunarodnim institucijama kao i Evropskoj Uniji da je nasilje nad ženama, drugim i drugačijim u Bosni i Hercegovini institucionalno dopušteno i tolerisano", ističe se.

"Ovim protestnim pismom iskazujemo svoje nezadovoljstvo vezano za izjavu g. Efendića i pozivamo javnost i sve ljudskopravaške organizacije da reaguju i zahtjevaju od g. Efendića da uputi JAVNO IZVINJENJE neformalnom Klubu parlamentarki u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, kao i svim ženama, zbog povrede dostojanstva žene i postavljanje žena u neravnopravan položaj u društvenom i političkom životu", poručuju članice Ženske mreže BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak