Zenica: Crveni križ za Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Radiosarajevo.ba
Zenica: Crveni križ za Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

U povodu Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, Mladi Crvenog križa općine Zenica će sutra od 12 sati na zeničkim ulicama, počev od Trga Alije Izetbegovića, distribuirati prigodan edukativno-informativni letak i simbolično 'kačiti' crvene mašnice. 

Širom svijeta, 1. decembar se obilježava kao Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. Virusom HIV-a danas je u svijetu zaraženo 34 miliona ljudi, a umrlo ih je 1.8 miliona. 

Obolijevanje i smrtnost od ove bolesti smanjeni su za 21 posto zbog bolje prevencije, ali i boljih i dostupnijih lijekova. 

Plan Ujedinjenih naroda je finansiranje borbe protiv ove bolesti podići sa trenutnih 12 na 15 milijardi dolara do 2015. godine. 

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, od 1986. kada je registriran prvi slučaj zaraze virusom HIV-a do danas, u BiH je registrirano 196 HIV pozitivnih osoba, a kod 116 se razvio AIDS. 

Od navedenog broja registriranih slučajeva, gotovo dvije trećine su muškarci, a prosječna dob oboljelih je oko 37 godina. 

Najčešći put prijenosa HIV infekcije u BiH je heteroseksualni (56 posto), homoseksualni i biseksualni (20,3), injekcijsko korištenje droga (5,8), krv i krvni preparati (2,9) te vertikalni prijenos s majke na dijete (1,4 posto). 

Na osnovu raspoloživih epidemioloških podataka, može se uočiti povećanje broja novoregistriranih slučajeva infekcije HIV-om u BiH, a registrirane su 26 HIV pozitivne osobe od čega 11 s razvijenim AIDS-om. 

Također, smanjuje se dob novoregistriranih slučajeva. Na globalnom nivou broj novozaraženih slučajeva je u padu za 21 posto u odnosu na 1997., a također u odnosu na 2005. za 20 posto je smanjen broj smrtnih ishoda povezanih s AIDS-om, saopćeno je iz Crvenog križa općine Zenica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak