Zemaljski muzej: Utvrditi očinstvo, plaćati alimentaciju

Radiosarajevo.ba
Zemaljski muzej: Utvrditi očinstvo, plaćati alimentaciju

FOTO: Samir Cacan/Radiosarajevo.ba

Prošle su dvije sedmice od zatvaranja Zemaljskog muzeja, najznačajnije kulturno-historijske institucije u Bosni i Hercegovini i jedne od najznačajnijih institucija ove vrste na Balkanu.

Još prije konačnog zatvaranja Muzeja, razgovarali smo sa direktorom Adnanom Busuladžićem, koji je kazao da nakon zatvaranja Muzej prelazi u drugu fazu funkcioniranja, te će osoblje obezbijediti minimum konzervatorskog stručnog nadzora kolekcija, zbirki i objekata.

''Stanje je standardno loše, muzej je zatvoren, a službe su na minimumu rada. Mi ne pružamo nikakve usluge, te samo nadziremo stanje zbirki, kolekcija i objekata i to je jedina aktivnost. Stručni nadzor kolekcija, dakle, funkcionira, sve je pod nadzorom i kontrolom naših uposlenih, a do kada - vidjet ćemo'', kaže Busuladžić.


Utvrditi očinstvo, plaćati alimentaciju

Na upit da li ih je u međuvremenu kontaktirala neka od nadležnih institucija, Busuladžić ističe da se to nije dogodilo, ali iznenađeni nisu, jer su takvo stanje i očekivali.

Naglašava da je sudska procedura u toku, tužba je zaprimljena, te je sve što im preostaje u narednom periodu jeste čekanje sudske odluke.

''Sudski epilog je primaran za rješenje ove agonije, ili da se izrazim ovako - mora se utvrditi očinstvo i ko će plaćati alimentaciju. Da je neko htio da nas kontaktira, već bi nas kontaktirao. Opet moram naglasiti da nigdje na svijetu ne postoji muzej ovakvog tipa, koji može funkcionirati bez budžetskog sistema. Na to smo upozoravali više puta, no naravno - nismo dobili nikakav odgovor, tako da niko od nas nije očekivao da će se ti o po zatvaranju desiti'', kaže Busuladžić.


Busuladžić je na kraju razgovora dodao kako čitavu situaciju, kada su u pitanju reakcije javnosti smatra tragikomičnom, istakavši kako je sistemsko budžetsko rješenje jedini način da se riješi status Muzeja u narednom periodu.

''Druge institucije i festivali koji se polako pretvaraju i u drugorazredne, dobivaju vrlo konkretna budžetska sredstva i još nas uz to kritiziraju govoreći kako 'ne radimo'... sve je to tragikomično. Nikome nije stalo, vlada potpuno mrtvilo i to će nažalost ostati tako još dugo vremena, ali to je već izvan naše moći'', zaključuje Busuladžić.

Vezano:

Sramotan kraj Zemaljskog muzeja
Busuladžić: Htjeli su nam grantom začepiti usta

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak