Zemaljski muzej ne komunicira putem e-maila

Radiosarajevo.ba
Zemaljski muzej ne komunicira putem e-maila

Zastupnici udruženja Collegium Bosniacum iz Beča obavijestili su javnost kako od početka godine nisu dobili nikakav odgovor iz Zemaljskog muzeja na ponuđene projekte iz Austrije koji bi mogli donijeti korist ovoj instituciji. Oni su početkom 2012, nakon prve najave zatvaranja Muzeja zatražili podršku od brojnih austrijskih institucija, a dopise koje su povodom toga dobili putem elektronske pošte proslijedili direktno Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine.

„Nakon dugog čekanja i konačnog zatvaranja Zemaljskog muzeja u oktobru 2012. god., pitali smo se, zbog čega od strane muzeja nismo dobili bilo kakvu reakciju vezanu za naš trud“ izjavio je Alen Velagić, predsjednik udruženja Collegium Bosniacum.

Razlog, izgleda, leži u tome što se u Zemaljskom muzeju u Sarajevu e-mail ne smatra za službeno sredstvo komunikacije, što potvrđuje i direktor Adnan Busuladžić u svojoj izjavi za Dnevni Avaz

"Mi službeno ni s kim ne komuniciramo preko maila. Većina mailova se vrati, jer dolaze u enormnim količinama, ali mene zvanično niko nije obavijestio. To će možda ovih dana vidjeti neko od naših uposlenika. Vjerovatno je riječ o nekoj donaciji, stoga, ako taj mail dođe do nas, mi ćemo se, naravno, zahvaliti na pomoći", kazao je Busuladžić

Udruženje Collegium Bosniacum okuplja bh. studente, a njihove aktivnost da pomognu ugroženom Zemaljskom muzeju rezultirale su spremnošću triju austrijskih ministarstava da se uključe u program pomoći. Jedini uvjet je da se za ostvarenje projekta pomoći obrate bh. eksperti zaduženi za rad Muzeja, a ne bh. studenti. Stoga su slali apele rukovodstvu Muzeja, koji, očito, nisu bili ni razmatrani. 

"Collegium Bosniacum još jednom poziva odgovorne osobe pri Zemaljskom muzeju da konačno uspostave kontakt sa austrijskim institucijama. Krajnje je neodgovorno odbiti ovu pomoć", kaže se u saopćenju za javnost Udruženja Collegiun Bosniacum.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak