Zeljković: Sarajlije neće i ne mogu ostati bez javnog prevoza

Radiosarajevo.ba

Građani Sarajeva neće ostati bez gradskog prevoza, rekao je Suad Zeljković, premijer Kantona Sarajevo na konferenciji za novinare koja je održana povodom najave Javnog preduzeća Elektroprivreda da će isključiti pojedinim kantonalnim preduzećima struju, što bi rezultiralo obustavom tramvajskog i trolejbuskog saobraćaja

Premijer Zeljković je istakao kako niko, pa ni direktor Elektroprivrede neće prijetiti građanima da će ostati bez prevoza i vode, uporedivši ovakvu prijetnju s ratnom retorikom Radovana Karadžića.

"Vlada KS nije blagajnik da plaća tuđe račune. Javna preduzeća su dužna da vode poslove i rješavaju svoje dugove", rekao je premijer Zeljković i dodao da nikakvog kumulativnog plaćanja duga neće biti od Vlade, ali da ona u svojoj dnevnoj nadležnosti može pomoći svojim firmama, tako da se ovdje može ostaviti prostora da se izmire obaveze kao što je kvartal.

"Po čijem nalogu direktor Elektroprivrede daje izjavu gdje ministre označava nekompetentnim i nemarnim? Na osnovu kojeg to zakona se vitalne funkcije mogu ostaviti bez električne energije?", pita se premijer Zeljković.

'Dovest ću 200 autobusa ako treba'

Ukoliko dođe do isključenja električne energije, premijer Zeljković je najavio da će se okrenuti alternativnim prevozima.

"U stanju sam moliti cijeli svijet. Dovest ću 200 autobusa ako treba, ali građani neće ostati bez prevoza", rekao je premijer Zeljković i dodao da onog momenta kada struja bude isključena Vlada će podnijeti krivičnu prijavu.

Ipak, on je istakao da se nada da do toga neće doći.

Ministar unutrašnjih poslova Nermin Pećanac istakao je da je u toku sakupljanje izvještaja o radu kantonalnih preduzeća, te naglasio da će oni direktori koji su doveli kantonalna preduzeća u stanje propasti odgovarati.

Ministar prostornog uređenja Zlatko Petrović istakao je da je u stalnom kontaktu s nadležnima oko rješavanja problema s Elektroprivredom i kako ne bi došlo do isključenja.

"Blizu smo dogovora o redovnom snabdjevanju električnom enegrijom Vodovod i Kanalizaciju, ali to zavisi i od menadžmenta Elektrodistribucije", rekao je ministar prostornog uređenja Zlatko Petrović i dodao da se ovakav odnos može promijeniti i na druga kantonalna preduzeće.

"Dogovorili redoslijed aktivnosti i vjerujem da će u narednim danima uroditi plodom", rekao je Petrović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak