Zeljković: Neću ljubiti ruke Adnanu Himzaniji

Radiosarajevo.ba
Zeljković: Neću ljubiti ruke Adnanu Himzaniji

 

U toku je sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj je jedina tačka dnevnog reda - štrajk u GRAS-u, kao i mjerama koje treba poduzeti da bi se normalizovao javni gradski prijevoz u Sarajevu.

Na početku sjednice prisutnim zastupnicima i ministrima, obratio se premijer Suad Zeljković objasnivši kompletnu situaciju u KJKP GRAS. Podsjetio je na jedinog radnika ovog preduzeća (Fehim Oruč, op.a.) koji je savjesno i odogovorno pristupio radu.

"Ne znam stvarni razlog štrajka, jer se svaki dan dodaje novi. Plata je isplaćena, knjižice se ovjeravaju. Predstavnicima GRAS-a ću reći još nešto: Ima li i jedna stvar koju moje dijete može, a vaše ne može", upitao je premijer Zeljković. 

Posljedica, ne motiv

Pozvao je predstavnike sindikata da donesu platnu listu, kako bi imali uvid u uplate: "Sve što smo prošli put dogovorili kad smo imali partnera za razgovor, Vlada je ispoštovala. Centrotrans je uveden kao alternativno rješenje, nakon nenajavljene obustave. To je posljedica dešavanja, ne razlog ovog dešavanja."

Premijer Zeljković je dodao i kako je u jučer podneseno devet tužbi na različite adrese, tužilastvima i sudovima.

"Vlada je uradila što je mogla i jučer završila sve radnje koje je mogla. Naša obaveza je da osiguramo funkciju saobraćaja  i mi to radimo. Uporno insistiranje javnog mijenja da Vlada i premijer ode i poljubi ruku Himzaniji (predsjednik sindikata vozača, Adnan Himzanija op.a) se neće desiti. Jasna poruka: neće se desiti ljubljenje ruke Adnanu Himzaniji. Suad Zeljković to kaže javno. On je problem države. Oni koji stoje iza ovoga moraju znati da će odgovarati", naglasio je premijer Suad Zeljković.

Rekao je kako Vlada Kantona Sarajevo dok traje ova priča, ispunjava svoju obavezu i osigurava alternativni saobraćaj, sa smanjenim kapacitetom i upitnim kvalitetom, te da je stotinu autobusa na usluzi građanima Sarajeva. Poručio je i da Vlada ne daje alternativnim prevoznicima više novca nego što je davala za subvenciju GRAS-a.

Ministar saobraćaja KS Jusuf Bubica radnike GRAS-a je, između ostalog, nazvao teroristima te, 'u američko-britanskom stilu', kazao kako nema namjeru pregovarati s njima.

Sumirao je da odluka Skupštine nije sprovedena, u pravnom smislu je urađeno ono što je moglo, od države je traženo da se identifikuju akteri i da moraju dati odgovore zbog čega je došlo do ovakve situacije. U isto vrijeme radimo na poboljšanju odvijanja saobraćaja.

Nakon obraćanja premijera Zeljkovića, ministar Nermin Pećanac je rekao kako se na bezakonje jedino može odgovoriti zakonom.

"Ne ulazeći u polemiku o štrajku jedino je da institucije moraju reagovati i jedino se zakonom može stati ukraj.", rekao je ministar Pećanac.

Naglasio je da je 9. aprila, MUP KS poslao glavnoj tužiteljici dopis od v.d. direktorice MubereBegić-Žiga o obustavi saobraćaja u Kantonu Sarajevo. U tom dopisu se navodi da je "veći dio zaposlenika odbio da radi i da se reaguje u cilju hitnog rješavanja ovakve situacije; 18 uposlenika je 4. aprila pristupilo obavljanju rada, ali su bili spriječeni od strane kolega koji opstruiraju rad."

Imena su navedena u izvještaju, ali ih ministar Pećanac nije javno iznosio.

Operativni tim

"Policijski službenici trebaju ispitati ovo krivično djelo. S tim u vezi ministarstvo je formiralo operativni tim. 9. aprila, isti dan kad je dobiven dopis od tužiteljice, prema uputma su pozvali radnike GRAS-a koji su bili spriječeni da obavljaju rad, saslušani su i sačinjen je zapisnik o saslušanju svjedoka," rekao je ministar Pećanac.

Isti dan sekretar vozača je dao izjavu i sačinjen je zapisnik. Obaviještena je i tužiteljica .

"Kad je kantonalno tužiteljstvo primilo od Grasa prijavu,  MUP je odmah intervenisao i očekujemo da će kantonalno tužilaštvo i danas ili sutra reagovati,", rekao je ministar Pećanac.

Rasprava je u toku...

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak