Zeleno svjetlo za nove odgajateljice u vrtićima

Radiosarajevo.ba
Zeleno svjetlo za nove odgajateljice u vrtićima

Hroničan nedostatak raspoloživog kadra u vrtićima JU Djeca Sarajeva uskoro bi trebao biti riješen. 

Vlada Kantona Sarajevo je danas odobrila ovoj javnoj ustanovi prijem u radni odnos 19 zaposlenika: jednog psihologa, 10 odgajatelja i osam spremačica.

U ovoj inicijativi je, pored novoimenovane direktorice vrtića Mirjane Jovanović Halilović, veliku ulogu odigralo i Vijeće roditelja, koje aktivno djeluje u sklopu vrtića.  

U ovoj školskoj godini u redovni program predškolskog odgoja i obrazovanja upisano je 2.330 djece raspoređenih u 90 odgojnih grupa. Pored toga, obaveznim programom predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu pred polazak u školu obuhvaćeno je oko 2.460 djece.

U prethodnoj školskoj godini u odgojnim grupama bilo je u prosjeku 29 djece. Standardi vrtića propisuju da prosječan broj djece u grupi jasličkog uzrasta iznosi 13, a da grupe do šeste godine starosti broje 26 dječaka i djevojčica. 

Kontaktirali smo direktoricu JU „Djeca Sarajeva“  Mirjanu Jovanović-Halilović koja je istakla činjenicu da će se sada oteženi uslovi rada u većini vrtića poboljšati.

"Mi danas idemo jedan veliki korak naprijed ka budućem unaprijeđenju predškolskog odgoja i obrazovanja. Sada kada imamo nedostajući kadar moći ćemo se pozabaviti rješavanjem ostalih problema. Moram istači da je ova odluka rezultat kontinuiranog rada menedžmenta naše ustanove sa predstavnicima Vijeća roditelja kao i Ministrom za obrazovanje, nauku i mlade KS gdinom Fahrudinom Oručevićem. Ovo je bio jedan veliki projekat koji je evo današnjom odlukom Vlade uspješno realiziran", izjavila je direktorica za Radiosarajevo.ba.

Nakon prošlosedmičnog potpisivanja ugovora o obnovi vrtića Kekec i Lužani, ovo je još jedna dobra vijest iz JU Djeca Sarajeva

Uskoro počinje obnova vrtića Kekec i Lužani

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak