Zbog čega toliko volimo Mostar (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Zbog čega toliko volimo Mostar (VIDEO)

Smaragdno obojena Neretva i miris Mediterana ostavljaju bez daha sve one koji prvi put posjete Mostar. Ovo je grad u kojem dvije obale spaja nekoliko mostova, a jedan od njih je most za koji je čuo svijet. Stari most sagrađen 1566. godine s pravom se smatra jednim od najvećih arhitektonskih dostignuća svog vremena.

FOTO: Stari most na popisu sedam manje poznatih arhitektonskih čuda

Doći u Bosnu i Hercegovinu, a ne posjetiti Mostar bila bi prava šteta. Istina, i za mnoge Bosance i Hercegovce omiljeno izletište u rano proljeće upravo je Mostar, no nije mnogo drukčije i tokom ostatka godine.

Stari grad, koji potječe još iz perioda vladavine Osmanlija, oduvijek je bio glavna atrakcija u Mostaru i idealan je za šetnju.

Iako Stari grad možete obići za manje od sat vremena, bogata gastronomska ponuda i hladovina lokalnih restorana većinu prolaznika zarobi i na nekoliko sati.

"Sam grad je vrtlog raznih kultura i bogat je povijesnim naslijeđem. Osim našeg najvećeg bisera Starog mosta koji je prije deset godina uvršten u svjetsku baštinu UNESCO-a, u Mostaru možete vidjeti mnogo lijepih stvari", kaže Daniela Jarak iz Turističke zajednice Hercegovačko neretvanskog kantona (TZ HNK-a).

Daniela Jarak savjetuje turistima da posjete tri turske kuće: Biščevića ćošak, Muslibegovića kuću koja je i muzej, te Kajtazovu kuću.

"Tu je i nekoliko džamija koje su otvorene za posjet: Karađozbegova, Koski-Mehmed pašina i Hadži-Kurtova džamija u Starom gradu za koju se veže posebna priča. Zovu je još I Tabačića, po kozarima - tabacima, i ona je bila jedino mjesto gdje su ti ljudi mogli doći da se mole, a poznata je i kao jedina džamija ispod koje protiče rijeka Radobolja".

FOTO: Mostar na popisu 10 romantičnih destinacija koje bi svi trebali posjetiti

Kao posebno vrijedne primjere iz Mostara predstavnica TZ HNK-a navodi Staru mostarsku gimnaziju, djelo austrougarske arhitekture, zatim Crkvu sv. Petra i Pavla u blizini Staroga grada, pa tursko kupatilo – Hamam, a u srcu Starog grada je i najstariji spomenik orijentalne arhitekture – Kriva ćuprija.

Naime, na rijeci Radobolji, blizu njenog ušća u Neretvu u blizini Starog mosta, nalazi se Kriva ćuprija, minijaturna verzija Starog mosta. Sagrađena je 1558. godine, osam godina prije Starog mosta, i priča se da je napravljena kao uzor za taj naknadni, mnogo veći građevinski poduhvat. Uništena je u poplavi 2001. godine, ali je kasnije i obnovljena.

Kao primjere novije arhitekture Daniela Jarak nam navodi Katedralu Majke Marije izgrađenu 1980. godine, ali i zgradu Biskupske rezidencije.

Za posjetitelje Mostara zanimljivo je i Partizansko groblje. Veličanstveno spomen-groblje izgrađeno je 1965. godine u znak sjećanja na poginule mostarske partizane. Groblje ima 661 nadgrobni kamen, koji imaju simbolična značenja, kao i cijeli spomenik.

"Osim bogate ponude kulturno-povijesnih spomenika, Mostar nudi i dobru kuhinju, savršenu klimu, najljepše mjesto za opuštanje i odmor, jer ovo je grad gdje svako može naći nešto zanimljivo za sebe", poručuje Jarak.

Iz turističke zajednice navode kako je posjeta od početka ove godine dobra, primjetan je, kažu, rast dolazaka turista.

"Turizam je svakako jedna od perspektivnijih grana privrede u Hercegovini. Turistička zajednica ima plan, viziju i misiju razvoja turizma. Evidentni su naši napori u promicanju Hercegovine, Mostara pogotovo."

I za kraj, ne zaboravimo nešto što predstavlja jedinstven događaj ne samo u ovom gradu nego i šire. Riječ je o skokovima sa Starog mosta. Ovaj događaj iz godine u godinu u ovaj hercegovački grad dovodi sve veći broj turista. Stoga je, kažu u TZ HNK-a, izuzetno važan za Mostar i Hercegovinu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak