Zavod za statistiku potvrdio: popisivač iz Tuzle nije bio spreman

Radiosarajevo.ba
Zavod za statistiku potvrdio: popisivač iz Tuzle nije bio spreman

Nakon što je javnost BiH upoznata sa slučajem u Tuzli, gdje djetetu sa poteškoćama u razvoju (u pitanju je dijete sa autizmom) koje se školuje u specijalnom zavodu, nije bilo dozvoljeno da se popiše u kategoriji 'Osnovna škola', već je popisano u kategoriji 'Ne školuje se', kontaktirali smo Mirsadu Adembegović, glasnogovornicu popisa 2013. 

"Nakon što je zabilježen ovaj slučaj, konsultirali smo se sa metodolizima koji su pojasnili kako se u slučaju školovanja djece u zavodima navodi rang školovanja. Drugim riječima, popisivači su dužni upisati adekvatan nivo školovanja - osnovnu ili srednju školu. U slučaju koji se desio u Tuzli, popisivač nije bio spreman i o tome su informirani općinski monitori, a popis dotične osobe izvršit će se ponovo", izjavila je za Manjine.ba Mirsada Adembegović.

Ona je naglasila kako su sa ovom procedurom upoznati i djelatnici glavnog pozivnog centra (tel. 070 300 900), na koji se mogu obratiti svi građani koji imaju bilo kakvih nedoumica u vezi sa popisom. Ovo smo potvrdili i u direktnom kontaktu sa call centrom, gdje nam je dat isti odgovor. 

Ispravljanje odgovora u popisnici

Drugo pitanje koje smo postavili glasnogovornici Adembegović odnosilo se na mogućnost popisivača da ispravlja odgovore, o čemu nas je izvijestila građanka u svom otvorenom pismu objavljenom na našem portalu. Da li je popisivačima dozvoljeno da ispravljaju već upisane odgovore i u kojoj mjeri? 

" Dešava se da neki ispitanik da odgovor i nakon toga se predomisli. U takvom slučaju popisivačima je dozvoljeno da zacrne prethodno odabrano polje, te prekriže drugi odgovor. Skeneri će u tom slučaju skenirati pravilan odgovor. Jedina dva pitanja gdje nije dozvoljeno ispravljanje pitanja 24. i 25. odnono pitanja o etničkoj pripadnosti i vjeroispovijesti. Zbog specifičnosti ovih pitanja, ukoliko dođe do greške, popisivač je dužan koristiti novu popisnicu", pojasnila je naša sugovornica. 

Glasnirovornica Adembegović još jednom naglašava da u slučaju pitanja 24. i 25. građani i građanke imaju mogućnost upisivanja odgovora, a ne samo biranja od postojećih opcija. Dakle, ukoliko među opcijama nije navedena ona kojoj vi pripadate, imate obavezu napisati odgovor u za to predviđene kvadratiće. Važno je samo da upišete odgovor, ma kako on glasio" - naglašava gospođa Adembegović u razgovoru za Manjine.ba.

Drugim riječima, ako se osjećate kao Džedaj ili Dijete svemira, imate pravo napisati ovaj odgovor na pitanje br. 24, a ako pripadate pastafarijanskoj vjeri, i za ovaj odgovor imate predviđen prostor na pitanju 25.

   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak