Zatvoreno Narodno pozorište u Tuzli

Radiosarajevo.ba
Zatvoreno Narodno pozorište u Tuzli

U sljed otapanja velikih količina snijega, Narodno pozorište u Tuzli suočeno je sa velikim materijalnim štetama. Zbog opasnosti po život ljudi, ova institucija morala je otkazati sve najavljene predstave do daljnjeg. Glumačke kabine su poplavljene, električne instalacije su isključene zbog vlage i opasnosti od požara, a postoji i opasnost od urušavanja krova zbog težine snijega.

Zgrada u kojoj se nalazi JU Narodno pozorište u Tuzli odranije se nalazi u lošem stanju, a novonastala šteta bila je povod da ovu instituciju posjete premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Nađa Avdibašić-Vukadinović i pomoćnik ministrice za kulturu Zlatko Dukić posjetili JU Narodno pozorište u Tuzli.

˝Ovo je stara zgrada, aneksi su sastavljani i godinama ona je oronula, ovo je zona slijeganja pa je i to uticalo na ovakav razvoj situacije. Elementarna nepogoda, odnosno snijeg kada se počeo topiti, došlo je do prolaska vode u unutrašnjost kroz krov. Iz razloga zaštite uposlenika i posjetilaca morali smo obustaviti rad, igranje repertoarskih predstava i rad na novoj predstavi čija je premijera trebala biti odigrana 28. i 29 februara˝, kazao je direktor Narodnog pozorišta Tuzla Armin Ćatić, prenosi portal Tip.ba.

Prema riječima premijera TK Seada Čauševića, prvo pod hitno treba kratkoročno sanirati stanje kakvo je trenutno, a onda krenuti s projektom sanacije jer će svaka sljedeća nepogoda na zgradu djelovati jednako, ako ne i gore. Nakon razgovora sa predstavnicima iz Vlade TK Ćatić se u ovoj godini nada ljepšem Narodnom pozorištu Tuzla, a do tada vrata ove ustanove do daljnjeg ostaju zatvorena za posjetioce.


 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak