Zatvara se jedino utočište za žrtve?

Radiosarajevo.ba
Zatvara se jedino utočište za žrtve?

Dnevni centar za djecu koja obavljaju rad na ulicama Sarajeva jedini je objekat ove vrste u gradu. U ovom Centru od osnivanja 2009. godine do sada, utočište je na barem jedan dan potražilo oko 350 mališana.

Korisnici Centra su djeca uzrasta od pet do 15 godina. Po prijemu, osiguraju im se obrok i čista odjeća, a onda se prelazi na edukativni rad, zavisno od nivoa obrazovanja. Većina ih nikada nije ni pohađala školu

Ideja kojom se ova ustanova od početka vodi je suzbijanje trgovine djecom, kao i pružanje pomoći djeci koja se iskorištavaju u svrhu prosjačenja.

Ova djeca svakodnevno prose, peru vjetrobranska stakla ili preprodaju sekundarne sirovine, a za jedan dan zarade od deset do čak 200 KM! Zapanjujuća je činjenica da ovi mališani nerijetko ucjenjuju upravo roditelji.

Nema više donacija

Ipak, kako je Radiosarajevo.ba već pisao, nakon nekoliko uspješnih godina rada, Dnevnom centru prijeti zatvaranje. 

Opširnije: Zašto treba pomoći Dnevnom centru

Naime, organizacija ''Save The Children Norway'' prestala ih je finansirati s obzirom da je zaključen trogodišnji projekat, a drugih donatora nema. Iz centra su upućivali apele brojnim instituacijama, općinama, državi… Dosad nisu dobili konkretna sredstva.

Ukoliko Dnevni centar prestane sa radom, broj djece koja prose na ulicama Sarajeva mogao bi biti još i veći

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak