Zašto se školarci u BiH tretiraju kao potrošači?

Radiosarajevo.ba
Zašto se školarci u BiH tretiraju kao potrošači?


U organizaciji Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH i u saradnji sa NVO „Zgrade“ Sarajevo, danas, 24. novembra je održan forum pod nazivom „Zašto se u bh. školstvu djeca tretiraju kao potrošači“.

U saradnji s NVO "Zgrade" i njihovim projektom o besplatnom školovanju, forum ima za cilj da dovede do skupštinske procedure koja bi iznašla sredstva za kompletno besplatno osnovno obrazovanje

„Školovanje nije roba i transfer znanja je javno dobro. Znači treba da bude u fokusu javnog interesovanja, a ne u fokusu samo nekolicine ljudi koji su kompletirali svoje školovanja pa sada misle da mogu manipulirati  javnim dobrom kao s robom“, rekao je izvršni direktor NVO "Zgrade" Sarajevo Zoran Petrovski, javlja Fena.

S obzirom na to da se građani BiH suočavaju s velikim ekonomsko-socijalnim problemima, rješenje problema besplatnog osnovnog školovanja Petrovski vidi u tome da bi država trebala da financira osnovno školovanje, jer „država BiH ratifikacijom konvencije o pravima djeteta ima pravnu obavezu pred svojim državljanima i pred međunarodnom zajednicom“.

Uključiti i roditelje

Sanela Halač, članica KO SS Osnovnog obrazovanja i odgoja BiH,  istakla je da se ovim forumom pokreće inicijativa koja bi trebalo da dovede do toga da djeca u osnovnim školama imaju potpuno besplatno obrazovanje.

„Ne samo da se plaća nastavni kadar nego da budu plaćeni i udžbenici, sredstva koja učenici koriste, pa čak i ormarići, prijevoz“, rekla je Halač.

Mišljenja je da bi trebalo napraviti veću inicijativu koja bi uključivala građane, odnosno roditelje i nastavnike koji bi radili na tome da se to postigne, a da se sredstva mogu iznaći, raspodjelom budžeta, „međutim, roditelji i nastavnici trebaju da budu osviješteni, da znaju više o tom problemu, a zato ovi forumi i postoje“, javlja agencija Fena.

„Situacija je kod nas sve teža i teža, a roditelji pokušavaju da urade ono što je najbolje za njihovu djecu i potroše silne novce da bi dijete opremili za školu, i smatraju da time postižu kvalitet u obrazovanju. Stoga, roditelji trebaju da potpišu ovu inicijativu, da potpišu peticiju koja se ovdje pokreće“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak