Zašto nema patriotizma u školama

Radiosarajevo.ba
Zašto nema patriotizma u školama

Učenici trećeg razreda Druge gimnazije u Sarajevu, u sklopu projekta "Građanin", odlučili su istražiti razloge izostanka patriotizma kod učenika, te skrenuti pažnju na ogromnu ulogu koju sama škola igra u razvijanju osjećaja patriotizma kod mladih. 

U svom saopćenju koje su poslali na adresu naše redakcije, kažu kako su uradili anketu u osmim i devetim razredima osnovnih škola i došli su do sljedećih rezultata: 

33% ispitanika je izjavilo da ne zna šta je patriotizam;
24% se potvrdno izjasnilo po ovom pitanju, dok
43% nije bilo sigurno.

70% učenika smatra da je u školi potrebno više pričati o patriotizmu.

Učenici, inicijatori akcije, kažu: "Naš cilj jeste da potaknemo prije svega prosvjetne radnike da se više aktiviraju u ovom smjeru, jer su oni ti koji stvaraju budućnost ove zemlje."

Učenici su u okviru projekta razvili plan u cilju poboljšanja trenutnog stanja. Neke od ideja za koje se nadaju da će sprovesti u djelo su:

1. Postavljanje više državnih simbola (zastava, grbova) u sve prostorije šole;
2. Povećanje broja izleta i ekskurzija, na području Bosne i Hercegovne, sa ciljem upoznavanja historije i prirodnih bogatstava domovine.

Ova grupa mladih aktivista se nada podršci ostalih škola, u stvaranju kvalietnijih generacija koje su razvile ljubav prema svojoj domovini Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak