Zaštitari i policija pronašli još 30 ustrijeljenih pasa

Radiosarajevo.ba

Upozorenje - fotografije uznemirujućeg sadržaja!

Na lokalitetu Crvene stijene kod Hadžića, zaštitari životinja i policijska patrola iz PU Hadžići pronašli su još 30 ubijenih pasa.

Kako saznaju članovi udruženja Av-Mau iz Sarajeva, psi su pokupljeni iz centra Hadžića i odvedeni u šumu, tamo su ubijeni i bačeni na lokalitet Crvene stijene, budući da se na tom području nalazi minsko polje.

Ovo je već drugi ovakav slučaj u Hadžićima, budući da iz Av-Mau navode kako je samo dan ranije, na istom lokalitetu, pronađeno 14 ustrijeljenih pasa. Pse je fotografisao lovac, koji je iz straha za vlastitu sigurnost želio ostati anoniman.

Isti lovac je naveo kako su navodno za sve krivi članovi Lovačkog udruženja Bjelašnica Hadžići, koju su još ranije najavljivali odstrijel pasa.

"Nakon saznanja o ovih 14 ubijenih pasa, krenuo sam na lice mjesta. Kontaktirao sam kolegu iz Av-Mau, koji je već bio na lokalitetu Crvenih stijena sa policijom. Policiji sam poslao podatke osobe koja je na web-stranici lovačkog udruženja objavila kako će 'pokokati pse'. Sjetimo se nedavnih slučajeva ubijenog vuka i srne u Hadžićima. Lovci su tada okrivili pse za napade na srne (iako srna nikada nije poslana na obdukciju) te najavili osvetu i odstrijel. Zakon o lovstvu lovcima dozvoljava odstrijel pasa i mačaka ukoliko se nalaze van naselja i zaista ugrožavaju lovište, ali ne i da izvode pse iz naselja i ubijaju ih. Također, isti taj zakon lovce obavezuje da divljač moraju i da prihranjuju i održavaju. Šta su srna i vuk radili u naselju nego tražili hranu - koju u svom staništu nisu mogli da pronađu, a trebala im je biti dostavljena. Nadamo se da će tužilaštvo i sud brzo riješiti ovaj slučaj i kazniti odgovorne, budući da za primjer imaju slučaj od prije dvije godine kada su i lovci i udruženje novčano kažnjeni zbog ubijanja pasa u Šamcu. pored toga, ovdje ima posla i za komunalce i veterinarsku inspekciju, budući da su leševi odloženi na mjesto gdje mogu doći u kontakt sa drugim životinjama te širiti zarazu", rekao je za Radiosarajevo.ba Adnan Smailbegović, predsjednik Avlijanera. 

Ubijene pse su iz miniranog područja izvukla dva člana udruženja Av-Mau, budući da djelatnicima kafilerije to nije padalo na pamet. Čitav slučaj je prijavljen PU Hadžići.

U Zavidovićima šintori pse ubijaju vatrenim oružjem

Građani prijete tužbom sarajevskom rent-a-šintoru

Još jedan pas ustrijeljen na Dobrinji I

Na Dobrinji upucan ulični pas

Još jedan slučaj silovanja psa u Sarajevu

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak