Zapaljena vrata crkve u blizini Vrela Bosne

Radiosarajevo.ba
Zapaljena vrata crkve u blizini Vrela Bosne


Vrata pravoslavne crkve svetog Save u Sarajevu, u blizini Vrela Bosne, zapaljena su tokom noći s nedjelje na ponedjeljak, pišu Nezavisne.com.

Kako je Čedomir Đelmo, sveštenik ove crkve u naselju Blažuj, koji je slučaj i prijavio sarajevskoj policiji istakao je da se srećom vatra sama ugasila, te da štetu još nisu procijenili.

Prema posljednjem izvještaju Međureligijskog vijeća BiH, u periodu od novembra 2011. do novembra 2012. godine na njihovu adresu je pristiglo 27 izvještaja o napadima na vjerske objekte i vjerske službenike, od čega ih se 18 desilo na području FBiH. U izvještaju o monitoringu napada na vjerske objekte je istaknuto da ovaj broj vjerovatno nije konačan s obzirom na to da je riječ samo o napadima koji su prijavljeni Međureligijskom vijeću. Ipak, prema dostupnim podacima, od ovog broja u šest slučajeva su identificirani počinioci, pišu Nezavisne.com.

"To se moglo desiti u periodu od 22 sata u nedjelju, do kada je bio kolega u crkvi, pa do ujutro. Zapaljena su vrata sa sjeverne strane crkve, ne glavni ulaz. I jedan tepih je počeo da gori, ali se čudom Božjim sve samo ugasilo. Bila je policija, obavili su uviđaj i pretpostavka je da je neko polio vrata nekim gorivom i zapalio s obzirom na to da nisu pronađeni neki predmeti, neka plastika pored", kazao je Đelmo.

Podsjećamo, ovo nije prvi napad na ovu crkvu.  U junu 2011. godine, uoči pravoslavnog praznika Vaznesenja Gospodnjeg - Spasovdana, po hramu Svetog Save u sarajevskom naselju Blažuj vandal je ispisao grafite uvredljivog sadržaja. Krivac u ovom slučaju je uhvaćen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak