'Zanemari razlike': Konferencija protiv mržnje i predrasuda među mladima

Radiosarajevo.ba
'Zanemari razlike': Konferencija protiv mržnje i predrasuda među mladima

Lokalna Koalicija protiv mržnje 'Zanemari razlike', danas je u Centru za mlade u Sarajevu, organizirala prvu konferenciju pod nazivom 'Zanemari razlike - Kako izgraditi toleranciju i suzbiti incidente motivirane predrasudama među mladima'. 

Konferenciji su prisustvovali prof. dr Damir Marjanović, predstavnik MUP-a Kantona Sarajevo Haris Mirvić, pedagozi dječijeg sela SOS Dječije selo, predstavnici kantonalnih i općinskih vlasti, načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, predstavnici OSCE-a u BiH, te organizacije civilnog društva i međunarodnih organizacija. 

Koordinatorica projekta Mirela Geko je kazala da je Vijeće mladih općine Novo Sarajevo u saradnji s OSCE-om i Općinom Novo Sarajevo, pokrenulo projekt pod nazivom 'Zanemari razlike'.

''Cilj projekta je da kod mladih ljudi, srednjoškolaca, razvijemo osjećaj odgovornosti prema društvu suzbijanjem incidenata motiviranih predrasudama, odnosno, razvijanjem senzibiliteta za toleranciju'', kazala je Geko.

Istakla je da će u okviru projekta odraditi nekoliko edukativnih radionica s mladima o temama kao što su: suzbijanje govora mržnje, prihvatanje drugog i drugačijeg, te izgradnja tolerancije. 

''Živimo s predrasudama, htjeli to priznati ili ne, a najveće predrasude su naslijeđene od starijih generacija, a o kojima mladi treba da razmisle'', kazao je Damir Marjanović na konferenciji. To su pogrešne predrasude, a vi mladi nemojte da razmišljate tako, nego učinite sve da promijenite stanje nabolje, sve što vam ne odgovara promijenite'' poručio je Marjanović. 

Slađana Milunović, predstavnica OSCE-a u BiH, kazala je da mladi kada pogledaju druge oko sebe pokušaju naći zajedničke stvari i zanimanja, da se ne zatvaraju u 100 metara, u podijeljene kafiće, jer se tako smanjuje svijet u kojem žive, a svijet je velik. 

''Mladi ljudi su izvori elana i energije, ali treba da se formiraju kao ličnosti i upravo se na njih zna uticati u manipulativnom smislu i iskorištava ih se kao vojsku za negativne stvari'', kazala je Milunović. 

U planu je organizacija niza edukativnih radionica, koje će biti održane u 14 općina, o temama suzbijanja govora mržnje, prihvatanja drugog i drugačijeg, te izgradnje tolerancije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak