Zanati izumiru: Posljednji sarajevski sedlar

Radiosarajevo.ba
Zanati izumiru: Posljednji sarajevski sedlar

Zanatska sedlarsko-remenarska radnja, posljednja te vrste u Sarajevu više ne radi.

Vlasnik Marinko Šego pojašnjava da se jednostavno više ne može baviti ovim poslom. Kako kaže, teško se dolazi do materijala, režije su skupe a mušterija nema.

Radnja kad se u nju uđe tamna je i pusta, mogu se vidjeti tek ostaci neiskorištenih materijala, kartonske kutije i vlasnik koji je već na prvo pitanje o zanatima koji izumiru, a među kojima je i sedlarski rekao da ne želi o tome da govori, jer kaže pričao je. A sudeći po tome što se radnja zatvara, od priče nije bilo koristi.

Istina, bar u Sarajevu sedlarsko remenarski proizvodi vjerovatno i nemaju upotrebnu vrijednost, ali uz adekvatna ulaganja i sa smanjenim režijama ova radnja bi gostima grada mogla svoje proizvode nuditi kao suvenire.

Za one koje to zanima u izlogu radnje koja će za koji dan i definitivno zatvoriti svoja vrata nalaze se još par štitnika za konje te ručno rađena orma sa svim ukrasima.

A zatvaranje ove radnje nije samo stavljanje ključa u bravu na jednom poslovnom prostoru, nego i kraj sedlarsko-remenarskog zanata u Sarajevu, javila je Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak