'Zaljubljeni vuk': Prva bh. interaktivna i e-slikovnica/igrica

Radiosarajevo.ba
'Zaljubljeni vuk': Prva bh. interaktivna i e-slikovnica/igrica

U prostorijama UNICEF-a, u okviru prezentacije novih i za našu zemlju jedinstvenih materijala za praćenje rasta i razvoja djece u ranom djetinjstvu, predstavljena je prva bosanskohercegovačka interaktivna slikovnica uprintanom i obliku e-knjige sa igricom, koje je organizacija EDUS izdala uz podršku UNICEF-a.

Slikovnica „Zaljubljeni vuk“ proizašla je iz istoimenog pozorišnog komada kojeg je prošle godine EDUS producirao sa Aparat teatrom i Sartrom, a u kojem su zajednički učestvovala djeca iz Osnovne škole „Skender Kulenović“ i djeca s poteškoćama iz EDUS-ovog programa. 

Autorica teksta je Marija Fekete -Sullivan, a slikovnicu su dizajnirale Adisa Vatreš-Selimović i Naida Begović.

Napravljena uz stručni savjet dr. Nirvane Pištoljević, slikovnica obiluje edukativnim sadržajima: taktilnim i interaktivnim dijelovima potiče razvoj djece u ranom uzrastu (od treće godine), a zbog bilingualnog sadržaja, na bosanskom i engleskom, pogodna je i za stariju djecu, do 12. godine. 

Namjera je bila  da se , između ostalog, potakne čitanje u porodici- starija djeca mlađoj. Sadržajno, slikovnica je usmjerena prema razvijanju smisla za toleranciju i prihvatanje različitosti,  kao i sklonosti ka čitanju.

Javnosti je trenutno dostupna besplatna e-slikovnica „Zaljubljeni vuk“, prva takva u našoj zemlji, na ovom linku EDUS-a.

Osim priče, svojim interaktivnim funkcijama e-slikovnica pomaže djece da uče da čitaju, govore i broje, na našem i engleskom jeziku. Ukoričena verzija je štampana u samo 200 probnih primjeraka koji će biti podijeljeni centrima za rani razvoj, vrtićima i školama. 

Nadamo se da će se, u međuvremenu, naći izdavač koji će ovu, u našoj zemlji jedinstevnu slikovnicu, moći izdati u mnogo većem tiražu i po pristupačnoj cijeni, kao i da će ove knjige početi šire poduhvate na poboljšanju edukativnih sadržaja i interesa za čitanje od najranijih dana, bez obzira na razvijenost i sposobnost djeteta.

„EDUS“ („EDUKACIJA ZA SVE“) je neprofitna, nevladina organizacija koja razvija i unapređuje obrazovanje i podršku djeci sa i bez poteškoća u razvoju, partnerstvom sa vladinim, nevladinim i profitnim sektorom, kroz edukaciju, informiranje i podizanje svijesti javnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak